Manevre majore NATO în ţările nordice. Suedia la mijloc

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg (JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Trupele suedeze se îndreaptă spre nordul Peninsulei Scandinave pentru a participa la o rundă de manevre împreună cu ţări NATO.

Aproximativ 15.000 de soldaţi din peste 10 ţări vor participa la operaţiunea “Cold Response” în Norvegia şi Suedia.

Manevrele, organizate de Norvegia, sunt parte a programului “Parteneriat pentru Pace” menit să crească cooperarea militară între NATO şi ţările din afara Alianţei, dar şi să antreneze trupele pentru operaţiuni desfăşurate în condiţii sub-polare.

SUA contribuie cu tancuri, artilerie şi trupe de operaţiuni speciale, conform Business Insider.

Suedia va dezbate în curând dacă va introduce legislaţie pentru a permite Alianţei să deschidă baze pe teritoriul său.

O parte a publicului suedez este îngrijorată că NATO va amplasa focoase nucleare pe teritoriul suedez.

Pe de altă parte politicienii suedezi sunt îngrijoraţi de atitudinea Rusiei, care a avertizat cu măsuri dacă Suedia se va alătura Alianţei. Cel puţin un general al armatei suedeze şi-a avertizat trupele că există potenţial pentru un Al Treilea Război Mondial în următorii ani.

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a afirmat că Rusia ar fi exersat atacuri nucleare împotriva Suediei. Incidentul, desfăşurat în apropierea spaţiului aerian suedez, ar fi implicat folosirea unui bombardier şi a unui avion de luptă, aparţinând armatei ruse.

Conform revistei Newsweek, răspunsul armatei suedeze nu a fost suficient de rapid, avioanele ţării nordice ajungând mult prea târziu pentru a contracara un atac real.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe