Generalul iranian Soleimani ucis într-un atac aerian american. Teheranul jură răzbunare / Reacţia lui Trump

Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds.
Qassem Soleimani, şeful forţei militare iraniene de elită Quds. (Captură Foto)

Teheranul a ameninţat, vineri, cu un răspuns dur după ce un atac aerian american în Bagdad a provocat moartea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei de elită Quds a Iranului şi arhitectul influenţei militare tot mai mari a iranienilor în Orientul Mijlociu.

Generalul Soleimani a fost considerat drept cea de-a doua cea mai puternică figură din Iran după liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, potrivit Reuters. De asemenea, Soleimani a avut un rol cheie în luptele desfăşurate în Siria şi Irak.

Atacul aerian din noaptea de joi spre vineri, autorizat de preşedintele american Donald Trump, marchează o amplificare dramatică a „războiului din umbră” din Orientul Mijlociu desfăşurat între Iran şi SUA şi aliaţii americanilor, în principal Israel şi Arabia Saudită.

Abu Mahdi al-Muhandis, consilier al generalului Soleimani şi comandant de top al unei miliţii irakiene, a fost de asemenea ucis în raidul aerian.

Iranul este prins într-un conflict îndelungat cu SUA, care s-a amplificat săptămâna trecută printr-un atac lansat asupra Ambasadei SUA din Iran de către rebeli pro-Iran, atac ce a avut loc după un raid aerian american asupra miliţiei Kataib Hezbollah, înfiinţate de Muhandis.

Premierul irakian a susţinut că Washingtonul a încălcat un acord privind menţinerea trupelor americane în Irak. În plus, Israelul şi-a plasat armata în stare de alertă ridicată, iar aliaţii americanilor din Europa, inclusiv Marea Britanie, Franţa şi Germania, şi-au exprimat temerile în privinţa deteriorării în continuare a situaţiei.

Pentagonul a anunţat că, prin uciderea lui Qassem Soleimani, „armata americană a luat o măsură defensivă decisivă pentru a proteja personalul american din străinătate”. Pentagonul a adăugat că Trump a ordonat atacul aerian pentru a opri planuri de atac viitoare ale Iranului.

Oficiali americani au declarat sub anonimat că Soleimani a fost ucis într-un atac cu dronă, în timp ce Gărzile Revoluţionare ale Iranului au susţinut că generalul a fost ucis într-un atac cu elicoptere americane.

Ambasada SUA din Bagdad a cerut tuturor cetăţenilor americani să plece imediat din Irak.

Ayatollahul Ali Khamenei a declarat că „criminalii” care l-au ucis pe Soleimani vor avea de înfruntat măsuri punitive dure, adăugând că moartea generalului va contribui la consolidarea motivaţiei din spatele opoziţiei împotriva SUA şi a Israelului. În plus, Khamenei a cerut 3 zile de doliu naţional.

În Iran au acum loc proteste masive de stradă, iar cetăţenii americanii pleacă rând pe rând de urgenţă din ţară.

Trump nu a făcut comentarii imediate privind atacul şi a postat pe contul său de Twitter o imagine cu steagul american.

Ulterior, preşedintele american a postat următorul mesaj:

"Generalul Qassem Soleimani a ucis sau a rănit grav mii de americani de-a lungul unei perioade extinse de timp şi a plănuit să omoare şi mai mulţi... dar a fost prins! El era direct sau indirect responsabil de moartea a milioane de oameni, inclusiv a unui număr mare de protestatari ucişi chiar în Iran. Deşi Iranul nu va putea niciodată să admită aşa cum se cuvine, Soleimani a fost în acelaşi timp detestat şi temut în ţara sa. Nu sunt atât de trişti liderii aşa cum încearcă să convingă restul lumii. El ar fi trebuit să fie ucis cu mulţi ani în urmă".