Emisiile globale scad dar nu suficient de rapid, spune ONU

În această foto realizată în 28 mai 2012, lucrătorii se pregătesc să protejeze tinerii copaci pe fâşia sudică a deşertului Taxkorgan, în apropiere de Hetian, China.
În această foto realizată în 28 mai 2012, lucrătorii se pregătesc să protejeze tinerii copaci pe fâşia sudică a deşertului Taxkorgan, în apropiere de Hetian, China. (STR / AFP / GettyImages)

WASHINGTON – Comunitatea internaţională face un “progres bun” şi se deplasează în “direcţia potrivită” în termenii reducerii emisiilor gazelor cu efect de seră, “dar nu face suficient”, a declarat Christiana Figueres, reprezentant de vârf al ONU asupra schimbării climatului.

În calitate de secretar executiv al Convenţiei ONU asupra Schimbării Climatului (UNFCCC), Figueres cunoaşte datele. Dacă toate ţările şi-ar fi atins ţintele până în prezent ar fi acoperit doar 80% din emisiile globale.

“Există încă 20% din emisiile globale şi se aşteaptă crearea unui fel de structură”, a spus ea la conferinţa de presă susţinută la Forumul Nord-American privind Carbonul în cursul zilei de luni, 1 octombrie 2012.

Arţăgoasă cum este, Figueres ţine la diplomaţia ei, lăudând comunitatea globală pentru progresul făcut în ultimul an.

Toate ţările nu numai că au fost de acord să prevină creşterea temperaturilor globale cu peste de 2 grade Celsius dar consideră de asemenea limitarea lor la 1,5 grade: “singura cifră de atins care ne-ar oferi o oarecare şansă în protejarea micilor state insulare de cele mai puternice efecte ale schimbării climatului”, a declarat Figueres.

Pentru prima dată, toate guvernele, incluzând cele ale ţărilor industrializate şi în curs de dezvoltare, au fost de acord ca până în 2015 să negocieze un “acord universal, pe baza legii” în vederea reducerii emisiilor şi a cărui implementare să înceapă în 2020.

Alături de extinderea ţelului urmărit în privinţa reducerii emisiilor, schimbarea poziţiei va face ca promisiunile curente voluntare să evolueze într-un acord pe baza legală.

Punctul critic

Fondatoare a Centrului non-profit pentru Dezvoltare Sustenabilă în Americi (CSDA), Figueres a declarat că evenimentele climatice ce au avut loc în SUA în acest an, incluzând temperaturi foarte ridicate, secetă şi incendii, au atras deja atenţia opiniei publice asupra schimbării climatului.

Ea a susţinut că un sondaj naţional din 2012 realizat de Universitatea din Texas a indicat o creştere de 5% în rândul celor care cred că climatul se schimbă, o creştere de la 65% a celor intervievaţi în luna martie a acestui an la 70% în luna iulie.

De asemenea, ea a citat evenimentele climatice internaţionale, incluzând temperaturi globale în creştere, subţierea gheţii arctice şi inundaţii în Asia.

Într-un interviu cu The Epoch Times, Figueres a mărturisit că cea mai mare frică a să este faptul că schimbarea climatului va atinge un punct critic, moment în care schimbările în climat nu mai sunt treptate ci are loc o “schimbare completă a ansamblului climateric.”

“Aceea este partea înspăimântătoare”, a adăugat ea.

În acest moment, conţinutul ridicat de carbon este etalonul în toate activităţile cuprinse între producţie şi transport.

“Trebuie cu toţii să schimbăm etalonul în carbon scăzut şi în momentul în care o vom face vom evita punctul critic”, a declarat ea.

Statele Unite

În SUA, emisiile au fost deja reduse şi există activitate la niveluri de stat şi locale şi în sectorul privat. California, cea de-a doua piaţă ca mărime din lume pentru carbon, de exemplu, a introdus o schemă de tip “cap and trade” în vederea reducerii emisiilor, iar permisele pentru carbon vor fi puse în vânzare în luna noiembrie.

În sectorul privat, peste 200 de firme publice americane de top au stabilit norme interne privind emisiile, incluzând IBM, FedEx, Microsoft, UPS, Wal-Mart, Coca-Cola, Unilever şi Nestle.

“Majoritatea lor urmăresc agresiv eficienţa energetică deoarece îi ajută să economisească bani”, a declarat Figueres, adăugând, “Ei nu fac acest lucru pentru a salva planeta.”

Figueres a declarat că SUA sunt, totuşi, în urma altor ţări în privinţa creării unor mecanisme bazate pe piaţă pentru reducerea emisiilor.

“Statele Unite şi interesele internaţionale sunt mai bine servite de participarea activă în proiectarea şi construcţia unor mecanisme viitoare de piaţă”, a adăugat.

Ea a comparat viteza inovaţiilor şi dezvoltării în tehnologia informaţională din ultimele două decenii cu sectorul energetic, spunând că “aceeaşi revoluţie trebuie să aibă loc.”

“Aceasta va avea loc”, a declarat Figueres. “Problema stă în faptul că trebuie să aibă loc mai repede decât ar dori piaţa acest lucru.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură