Instabilitatea politică din Italia, înainte de alegerile legislative, creează tensiuni pe pieţele financiare (revista presei)
alte articole
Cu trei săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor legislative, programate pe 24-25 februarie, campania electorală agresivă, promisiunile electorale ale fostului premier italian Silvio Berlusconi şi creşterea în sondaje a coaliţiei sale de centru-dreapta reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitorii străini şi creează tensiuni pe pieţele financiare internaţionale, informează marţi mass media din Peninsulă.
'Bursa din Milano se prăbuşeşte (minus 4,5%) din cauza instabilităţii politice', titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că promisiunile electorale ale lui Berlusconi şi creşterea coaliţiei fostului premier în sondaje reprezintă un motiv de îngrijorare pentru investitorii străini şi creează tensiuni pe pieţele financiare internaţionale, care au dus luni la căderea 'fără paraşută' a Bursei din Milano, Piazza Affari, care a pierdut 4,5%, rezultatul cel mai negativ în Europa.
Într-un articol publicat luni de cotidianul economic american Wall Street Journal (WSJ), preluat de principalul cotidian milanez, se scrie că 'incertitudinea politică din Italia şi din Spania' provoacă probleme pentru întreaga zonă euro şi influenţează în mod negativ pieţele financiare americane. WSJ subliniază în primul rând scandalul legat de situaţia băncii italiene Monte dei Paschi di Siena (MPS), implicată într-o anchetă asupra produselor derivate toxice, şi scandalul de corupţie în care este implicat, la Madrid, guvernul condus de Mariano Rajoy, precizează Corriere della Sera.
Luni după-amiază, în cursul unei întâlniri electorale la Trieste (nord), Silvio Berlusconi a comentat articolul apărut în WSJ, declarând că 'Bursa din Milano s-a prăbuşit luni din cauza scandalului financiar în care este implicată banca MPS, un caz care duce la creşterea neîncrederii investitorilor străini', semnalează publicaţia amintită.
Un alt important cotidian economic internaţional, Financial Times (FT), de la Londra, într-un articol publicat luni şi preluat de Corriere della Sera, subliniază creşterea, în ultimele zile, a diferenţei dintre randamentul obligaţiunilor guvernamentale italiene cu maturitate la zece ani faţă de cele ale Germaniei ('spread'), care a ajuns la 285 de puncte, 20 de puncte în plus faţă de nivelul de la sfârşitul săptămânii trecute. Tensiunile de pe pieţele financiare internaţionale 'sunt legate de rezultatul incert al viitoarelor alegeri parlamentare din Italia, programate pe 24-25 februarie', observă publicaţia Financial Times.
Cotidianul FT vorbeşte, de asemenea, despre 'îngrijorarea legată de sondajele difuzate în ultimele zile în Italia, care demonstrează faptul că coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi a recuperat numeroase procente faţă de coaliţia de centru-stânga a lui Pierluigi Bersani', o tendinţă care arată că 'votul din 24-25 februarie ar putea aduce o perioadă de mare instabilitate politică în Peninsulă', cu consecinţe negative asupra întregii zone euro.
'Uniunea Europeană este ameninţată de instabilitatea politică din Italia', titrează La Repubblica de la Roma, care scrie că, într-un raport difuzat luni, banca americană de afaceri JP Morgan precizează că, în cazul unei victorii a coaliţiei de centru-dreapta a lui Berlusconi la viitoarele alegeri legislative din Peninsulă, 'pieţele financiare internaţionale ar pune sub presiune Italia'.
'Un eventual succes al lui Berlusconi la viitoarele alegeri programate peste circa trei săptămâni ar putea reprezenta un coşmar pentru întreaga comunitate financiară europeană', opinează La Repubblica.
'Posibila revenire la putere a lui Berlusconi creează alarmă în Europa', titrează La Stampa din Torino, care scrie că fostul premier italian a recuperat teren în ultimele sondaje, diferenţa dintre centru-stânga şi centru-dreapta oscilând acum între 5% şi 10%, pe baza promisiunilor electorale ale fondatorului partidului de dreapta Poporul Libertăţii, care susţine că va reduce impozitele. Campania electorală agresivă desfăşurată de Berlusconi, omniprezent, care a acumulat în ultimele săptămâni peste 100 de ore de timp de antenă, 'creează multe îngrijorări în Italia şi în străinătate şi pune sub presiune economia şi finanţele ţării', din cauza instabilităţii politice care s-ar putea verifica după alegerile legislative din februarie.
'Factorul B. asupra campaniei electorale', titrează publicaţia romană de stânga Il Fatto Quotidiano, care scrie că Berlusconi a anunţat că, în ultimele zile ale campaniei electorale, va 'semna' la televiziune 'un contract cu electoratul italian', în care vor fi cuprinse 'numeroase surprize în materie fiscală', care, în opinia magnatului media, 'îl vor ajuta să câştige alegerile parlamentare din februarie'. Dacă Italia, începând din luna martie, nu va putea fi guvernată, 'este vina lui Berlusconi', iar 'presa din străinătate este de acord', opinează publicaţia menţionată.