Eliminarea posibilităţii votării unei legi modificate în urma reexaminării, neconstituţională
alte articole
Curtea Constituţională a admis, miercuri, cele două sesizări înaintate de parlamentarii PNL, privind modificarea regulamentelor Camerei Deputaţilor şi şedinţelor de plen reunit, referitoare la reexaminarea legilor transmise de preşedinte înainte de promulgare.
La finele anului 2015, liderul deputaţilor PNL, Eugen Nicolaescu, anunţa că liberalii au depus două sesizări la CCR, ambele vizând modul în care s-a făcut modificarea celor două regulamente.
S-a eliminat posibilitatea votării unei legi modificate în urma reexaminării.
Înainte de aceste modificări, lucrurile erau clare în opinia lui Nicolaescu - Preşedintele întorcea legea la Parlament, la prima Cameră sesizată, aceasta îşi exprima punctul de vedere şi în final legea ajungea la Camera decizională. Acolo, comisia sau comisiile sesizate în fond prezentau un raport, raportul era supus dezbaterii pe articole şi, după aceea, dezbaterii şi aprobării plenului. În continuare, legea, după ce se îmbunătăţeşte cu toate aceste articole modificate prin reexaminare, se supunea din nou votului.
"Modificările care s-au făcut la cele două regulamente exclud, cel puţin în accepţiunea noastră, ca legea cu modificările pe care Parlamentul le face în urma reexaminării să mai fie votată. Cu alte cuvinte, se elimină posibilitatea votării unei legi modificate. Nu se respectă prevederea constituţională din art. 77 alin. 3 care spune că o lege cu modificările, în urma reexaminării, se supune din nou votului, ori al Camerei, ori al plenului reunit al celor două Camere", a explicat Eugen Nicolaescu.