ELECTRA- un spectacol de succes international

Epoch Times România
08.09.2010

Turneul Teatrului National Radu Stanca Sibiu la Tel Aviv cu spectacolul Electra in regia lui Mihai Maniutiu s-a bucurat de un real succes generand propuneri de colaborare valoroase. De asemenea, reprezentantii Teatrului National „Radu Stanca” Sibiu au participat weekendul acesta la prima Conferinta Internationala a Teatrelor din Europa Centrala.

Specatcolul Electra in regia lui Mihai Maniutiu a participat la prima editie a Tel Aviv International Festival. Festivalul a marcat sarbatorirea celor 100 de ani ai orasului Tel Aviv reundind pe parcursul a cinci luni de zile cele mai importante productii de teatru din Europa. Festivalul a fost deschis cu spectacolul The Three Penny Opera al celor de la Berliner Ensmble si a fost inchis de reprezentatia spectacolului sibian, Electra.

Reprezentatiile spectacolului Electra au avut loc la Teatrul Municipal Cameri, unul dintre cele mai importante teatre din Israel. "Evenimentul s-a inscris in traditia construita de ICR Tel Aviv de a aduce in atentia publicului israelian teatru romanesc de calitate" a declarat Monica Andronescu, manager de proiect la Institutul Cultural Roman (ICR) din Tel Aviv. Spectacolul s-a jucat cu toate biletele vandute si s-a bucurat de entuziasmul publicului din Tel Aviv primind, de asemenea, cronici foarte bune din partea presei de specialitate. Intr-o cronica postata pe portalul cultural HaBama (Scena), criticul si jurnalistul Tzvi Goren s-a declarat impresionat de simplitatea si claritatea actiunii, de jocul actorilor (in special “Mariana Mihu in rolul Electrei - de multe ori in secvente mute sau cu miscari de statuie, Ioana Craciunescu in rolul Clitemnestrei, Ofelia Popii in rolul lui Crisotemis si Florin Cosulet in rolul lui Egist, care stie atat de bine sa-si danseze bucuria la aflarea vestii (false) ca Oreste e mort”), de “interpretarea impresionanta a Grupului Iza […] cu cele doua soliste excelente, [care] domina spectacolul prin inlocuirea muzicalitatii limbii grecesti originale, dar serveste si ca baza pentru seria frumoaselor imagini vizuale si miscarea impresionanta din timpul interpretarii individuale si de grup a actorilor. “Poate ca versiunea de fata nu este o versiune obisnuita, la care ne-am fi asteptat, nici macar in acceptia unui teatru contemporan, dar are un avantaj clar - acela ca permite spectatorului sa aleaga singur interpretarea scenariului, fara sa i se sugereze, subtil sau fortat, aluzii la vreun subiect politic actual”, adauga Goren la finalul articolului. Echipa TVR formata din Sanda Visan si Andrei Codrut a fost la fata locului si va reflecta evenimentul, in curand, pe canalul de televiziune TVR Cultural.

Directorul general al Teatrului Municipal Cameri, domnul Noam Semel, s-a aratat deosebit de incantat de prezenta Teatrului National Radu Stanca la Tel Aviv si a invitat teatrul sa sutina o noua reprezentatie, cu un alt spectacol, in toamna anului viitor. Mai mult decat atat, au fost puse bazele unei colaborari pe termen lung prin care cele doua teatre sa creeze o platforma de mobilitate culturala. Astfel, a fost semnat un contract prin care spectacolul "The Caucasian Chalk Circle" de Bertolt Brecht, regia Udi Ben Moshe, va avea o reprezentatie, anul viitor, in cadrul Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

Teatrul National „Radu Stanca” a mai fost prezent cu spectacolul Electra la alte festivaluri internationale, castigand in 2008 trei premii la „Festivalul de Teatru Clasic de la Mérida”: premiul pentru cea mai buna dramaturgie, premiul pentru cel mai bun montaj, ambele pentru Mihai Maniutiu, si premiul pentru cea mai buna actrita in rol principal, pentru Mariana Presecan (Electra).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor