Electoral: În Bucureşti, incertitudini doar în două cazuri

Cu o săptămână înainte de alegerile locale, ultimul sondaj realizat de Money Channel Institute arată faptul că, pe 10 iunie, votul popular va reconfirma în funcţie patru dintre cei şase primari de sectoare, dar şi pe primarul general. Este vorba de Andrei Chiliman, Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone care obţin scoruri de peste 70%, dar şi Marian Vanghelie.
Bogdan Costea
03.06.2012

Cu o săptămână înainte de alegerile locale, ultimul sondaj realizat de Money Channel Institute arată faptul că, pe 10 iunie, votul popular va reconfirma în funcţie patru dintre cei şase primari de sectoare, dar şi pe primarul general. Este vorba de Andrei Chiliman, Neculai Onţanu şi Cristian Popescu Piedone care obţin scoruri de peste 70%, dar şi Marian Vanghelie.

La sectorul 1, Andrei Chiliman conduce în preferinţele electoratului cu 73,6% din opţiuni. De remarcat că scorul cu care este cotat actualul primar al sectorului 1 este dublu faţă de cele 36 de procente obţinute în primul tur al alegerilor locale din 2008, care poate fi considerat echivalentul sistemului alegerii primarului într-un singur tur din acest an.

În ceea ce priveşte sectorul 2, Neculai Onţanu beneficiază şi el de un avans confortabil, cu 71,2% din voturi, ceea ce confirmă performanţa de la alegerile locale din 2008 când a câştigat din primul tur cu aproape 60% din opţiunile cetăţenilor sectorului 2.

Şi în cursa pentru Primăria Sectorului 4 este dificil de crezut să se mai schimbe ceva, ţinând cont că actualul edil, Cristian Popescu Piedone, este creditat cu 79% din opţiunile de vot ale cetăţenilor din sector, adică mai mult decât dublul scorului obţinut în primul tur la alegerile locale din 2008, când a adunat 38% din voturi.

La sectorul 5, primarul în funcţie pare să aibă prima şansă la un nou mandat, 48,7% din respondenţi exprimându-şi opţiunea pentru Marian Vanghelie.

În schimb, bătăliile pentru sectoarele 3 şi 6 sunt departe de a fi decise. Astfel, la Sectorul 3, Robert Negoiţă, candidatul USL, ar fi votat de 47% din votanţi, în timp ce actualul primar, Liviu Negoiţă ar fi votat de 42,5% din cetăţenii sectorului 3.

La Sectorul 6 primii doi clasaţi sunt despărţiţi de numai 3 procente. Astfel, Cristian Poteraş ar fi votat de 36% dintre locuitorii Sectorului şi Rareş Mănescu de 33%, 15% din votanţi exprimându-şi opţiunea pentru independentul Ştefan Florescu.

La întrebarea dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri pentru funcţia de primar general, 68,1% din respondenţi şi-au exprimat opţiunea pentru Sorin Oprescu.

Sondajul a fost realizat de The Money Channel Institute în perioada 23–29 mai 2012. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenţilor. Volumul eşantionului pentru Capitală a fost de 2.400 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia Municipiului Bucureşti, cu vârsta mai mare de 18 ani.

Eşantionul pentru Municipiul Bucureşti este ponderat în funcţie de populaţia cu drept de vot a fiecărui sector. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute la nivelul Municipiul Bucureşti este de ± 2%, pentru un grad de încredere de 95%. Volumul eşantionului pentru fiecare sector al Municipiul Bucureşti fost de 500 de persoane, fiind reprezentativ pentru populaţia fiecărui sector cu vârsta de 18 ani şi mai mare de 18 ani. Eroarea maximă admisă pentru rezultatele obţinute la nivelul fiecărui sector este de ± 4,4%, pentru un grad de încredere de 95%. Tipul eşantionului este probabilistic, realizat prin selecţie probabilistică la nivelul secţiilor de votare, a străzilor şi la nivelul persoanelor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor