El Pais: Reţele GRU ale Rusiei ar fi implicate în mişcarea separatistă catalană

Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017.
Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017. (Captură Foto)

Spania a deschis o anchetă cu privire la presupusul rol al unei unităţi militare secrete ruse în referendumul privind independenţa Cataloniei din 2017, a informat joi publicaţia El Pais.

Guvernul spaniol a încercat să împiedice referendumul de independenţă al Cataloniei pe care l-a declarat ilegal, generând tensiuni şi folosind violenţa pentru a controla situaţia.

Miniştrii spanioli au declarat în 2017 că grupuri legate de Rusia au promovat referendumul pe reţelele de socializare, în încercarea de a destabiliza Spania, afirmaţie pe care Moscova a respins-o drept „isterie”.

Un judecător care supraveghează dosarul separatismului catalan a deschis o anchetă secretă cu privire la activităţile unei unităţi militare de informaţii de elită din Rusia, potrivit publicaţiei El Pais, care menţionează surse juridice şi din poliţie.

Unitatea 29155 a GRU a fost angajată într-o campanie de destabilizare a Europei, a raportat New York Times luna trecută.

Ancheta se află în stadiul incipient în Spania şi a sugerat că unitatea 29155 are scopul de a profita de criză pentru a destabiliza Spania, a informat El Pais vineri.

Se presupune că ancheta include informaţii despre unul dintre cei trei agenţi GRU suspectaţi de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie anul trecut.

Se presupune că ofiţerul de rang înalt GRU senior Denis Sergheiev a călătorit de două ori la Barcelona sub numele fals Fedotov, potrivit site-ului de investigaţii open-source Bellingcat.

În cea de-a doua călătorie, Bellingcat a declarat că Sergheiev a sosit la Barcelona cu două zile înainte de referendumul din 1 octombrie în Catalonia şi a plecat spre Elveţia imediat după.

Un mesaj text al unui lider separatist catalan al momentului, Carles Puigdemont, a „garantat” că fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov va susţine declaraţia de independenţă a Cataloniei, a informat joi El Pais.

Un alt mesaj citează emisarul preşedintelui Vladimir Putin care ar fi confirmat că Rusia va sprijini declaraţia de independenţă a Cataloniei, a afirmat El Pais.