El Pais: Reţele GRU ale Rusiei ar fi implicate în mişcarea separatistă catalană

Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017.
Marş anti-secesiune în Barcelona, Catalonia, 8 ctombrie 2017. (Captură Foto)

Spania a deschis o anchetă cu privire la presupusul rol al unei unităţi militare secrete ruse în referendumul privind independenţa Cataloniei din 2017, a informat joi publicaţia El Pais.

Guvernul spaniol a încercat să împiedice referendumul de independenţă al Cataloniei pe care l-a declarat ilegal, generând tensiuni şi folosind violenţa pentru a controla situaţia.

Miniştrii spanioli au declarat în 2017 că grupuri legate de Rusia au promovat referendumul pe reţelele de socializare, în încercarea de a destabiliza Spania, afirmaţie pe care Moscova a respins-o drept „isterie”.

Un judecător care supraveghează dosarul separatismului catalan a deschis o anchetă secretă cu privire la activităţile unei unităţi militare de informaţii de elită din Rusia, potrivit publicaţiei El Pais, care menţionează surse juridice şi din poliţie.

Unitatea 29155 a GRU a fost angajată într-o campanie de destabilizare a Europei, a raportat New York Times luna trecută.

Ancheta se află în stadiul incipient în Spania şi a sugerat că unitatea 29155 are scopul de a profita de criză pentru a destabiliza Spania, a informat El Pais vineri.

Se presupune că ancheta include informaţii despre unul dintre cei trei agenţi GRU suspectaţi de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal şi a fiicei sale în Marea Britanie anul trecut.

Se presupune că ofiţerul de rang înalt GRU senior Denis Sergheiev a călătorit de două ori la Barcelona sub numele fals Fedotov, potrivit site-ului de investigaţii open-source Bellingcat.

În cea de-a doua călătorie, Bellingcat a declarat că Sergheiev a sosit la Barcelona cu două zile înainte de referendumul din 1 octombrie în Catalonia şi a plecat spre Elveţia imediat după.

Un mesaj text al unui lider separatist catalan al momentului, Carles Puigdemont, a „garantat” că fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov va susţine declaraţia de independenţă a Cataloniei, a informat joi El Pais.

Un alt mesaj citează emisarul preşedintelui Vladimir Putin care ar fi confirmat că Rusia va sprijini declaraţia de independenţă a Cataloniei, a afirmat El Pais.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe