Proteste violente ale separatiştilor în Barcelona. 52 de oameni spitalizaţi în urma ciocnirilor cu poliţia

Proteste în urma condamnărilor liderilor catalani cu ani grei de închisoare
Proteste în urma condamnărilor liderilor catalani cu ani grei de închisoare (Pau Barrena/AFP via Getty Images)

Miercuri, protestatarii separatişti au incendiat maşini şi au aruncat coctailuri Molotov către cordoanele de poliţie din oraşul spaniol Barcelona.

Evoluţia arată intensificarea tensiunilor dintre suporterii separatismului catalan şi Madrid, survenită după ce săptămâna aceasta Curtea Supremă a Spaniei a acordat sentinţe de până la 13 ani de închisoare pentru nouă lideri separatişti care au declarat independenţa regiunii în urma unui referendum, şi au format un guvern independent, în 2017.

O demonstraţie paşnică pe parcursul zilei de miercuri a devenit violentă după căderea nopţii ca urmare a confruntărilor dintre poliţie şi protestatari, iar creşterea tensiunilor l-a determinat pe liderul guvernului regional, Quim Torra, să ceară revenirea imediată la normalitate.

„Condamnăm violenţa”, a declarat Torra într-o emisiune televizată după miezul nopţii. „Nu putem lăsa aceste incidente să se întâmple în ţara noastră. Trebuie oprite chiar acum".

Poliţia susţine că au fost aruncate coctailuri cu benzină şi acid înspre poliţişti. În unele cazuri, poliţia a atacat protestatarii cu gloanţe de cauciuc, potrivit Reuters

Premierul spaniol interimar, Pedro Sanchez, a declarat că guvernul va acţiona ferm şi se va consulta cu celelalte partide politice.

„Poporul catalan şi întreaga societate spaniolă trebuie să ştie că guvernul are în vedere toate scenariile”, a declarat Sanchez la o conferinţă de presă la Madrid.

El a adăugat că Madridul a înfiinţat o comisie specială din care va face parte inclusiv agenţia naţională de informaţii, care să consilieze modul de gestionare a situaţiei.

Spania va avea alegeri pe 10 noiembrie, al doilea tur de anul acesta, iar Sanchez se află sub presiune din partea partidelor de dreapta, care îi cer o poziţie mai dură faţă de separatismul catalan.

„Sanchez trebuie să impună o conducere directă în Catalunia”, a declarat Albert Rivera, liderul partidului liberal Ciudadanos, citat de Reuters.

Miercuri, în timpul zilei, protestatari separatişti au blocat drumurile şi liniile de tren. Premierul catalan Torra s-a alăturat unui marş paşnic desfăşurat în apropierea oraşului Girona, despre care a spus ulterior că este un exemplu al modului corect de a protesta împotriva deciziei instanţei.

Seara, câteva mii de oameni s-au reunit de-a lungul unii bulevard din centrul Barcelonei, fluturând steaguri separatiste şi aruncând hârtie igienică în aer.

Pe măsură ce manifestaţia a devenit violentă, 52 de persoane au fost tratate în cursul zilei pentru rănile suferite în Barcelona şi în alte oraşe din regiune, au informa serviciile de urgenţă.

Patru persoane au fost reţinute miercuri pentru rolul lor în ciocnirile din noaptea precedentă.

Din 2017, când premierul catalan Carles Puigdemont a organizat un referendum interzis de instanţele spaniole, Catalonia a fost urmărită îndeaproape de alte ţări europene unde există şi mişcări pentru independenţă, precum în Scoţia. Peste 4.000 de companii şi-au mutat sediul din Catalonia, inclusiv băncile catalane Caixabank şi Banco Sabadell, potrivit Reuters.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe