Contra-manifestaţie unionistă la Barcelona după violenţele de vineri

Proteste în Barcelona, după verdictul dat de Curtea Supremă liderilor separatişti (Clara Margais/Getty Images)
Andrei Popescu
20.10.2019

Una dintre cele mai proeminente personalităţi unioniste ale Cataloniei a organizat duminică un miting, după o săptămână de tulburări separatiste.

Albert Rivera, şeful partidului pro-unionist Ciudadanos, a afirmat în faţa sutelor de susţinători ai săi că guvernul socialist la putere în Spania nu a făcut suficient pentru a pune capăt haosului provocat de sentinţele cu închisoarea primite de liderii separatişti.

„Oamenii nu îşi pot duce copiii la şcoală, nu îşi pot deschide afacerile”, a spus Rivera, care este catalan. „Avem nevoie de un guvern spaniol care să îi protejeze pe cei slabi”.

Susţinătorii independenţei au ieşit în stradă în Barcelona timp de şase zile, implicându-se frecvent în ciocniri cu poliţia. Tulburările s-au soldat cu câteva sute de răniţi şi au provocat daune estimate la milioane de euro.

Un poliţist şi un protestatar încă sunt în stare critică, a declarat, duminică, primarul Barcelonei, Ada Colau, adăugând că „mai multe persoane” au fost rănite la ochi de gloanţele de cauciuc ale poliţiei, trase în timpul violenţelor care au avut loc vineri.

După valul de violenţe fără precedent ce a avut loc vineri, manifestaţiile de sâmbătă au fost relativ paşnice, iar guvernul a declarat că are situaţia sub control.

„Revoltele se diminuează, dar lucrăm la oprirea lor în totalitate”, a precizat ministrul de Interne interimar, Fernando Grande-Marlaska, în declaraţia sa zilnică.

El a declarat reporterilor că 288 de poliţişti au fost răniţi în confruntări, 267 de vehicule ale poliţiei sunt avariate şi 194 de persoane arestate.

Independenţa este o problemă care a divizat cetăţenii din Catalonia, cea mai bogată regiune din Spania, cu o populaţie de 7,5 milioane de locuitori. Un sondaj din luna iulie citat de Reuters a arătat că susţinerea secesiunii este la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, cu 48,3% dintre persoane împotrivă şi 44% în favoarea separării.

Primul ministru socialist din Spania, Pedro Sanchez, a respins cererile exprimate sâmbătă de şeful regional separatist al Cataloniei de a purta negocieri pentru a dezamorsa criza.

Sanchez a declarat că preşedintele Cataloniei, Quim Torra, trebuie să condamne mai întâi violenţele fără echivoc şi apoi să construiască punţi cu locuitorii catalani care nu doresc secesiunea.

Liderii separatişti au organizat un referendum în 2017 - pe care Spania l-a considerat ilegal - şi apoi au declarat separarea Cataloniei de Spania. Poliţia, sub conducerea spaniolă, a înnăbuşit violent manifestaţiile paşnice din Catalonia. Guvernul spaniol a preluat imediat controlul asupra administraţiei catalane, iar conducătorii au fost trimişi în judecată.

Luni, Curtea Supremă a găsit nouă politicieni şi activişti vinovaţi de răzvrătire şi i-a condamnat cu pedepse aspre - de la 9 la 13 ani de închisoare, iar hotărârea a declanşat imediat tulburări stradale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor