Barcelona, zguduită de noi ciocniri violente între manifestanţi şi poliţie

Protest violent în Barcelona, 26 octombrie 2019
Protest violent în Barcelona, 26 octombrie 2019 (Screenshot)

Poliţişti înarmaţi cu scuturi şi bastoane s-au ciocnit, sâmbătă seara, cu manifestanţi violenţi în regiunea spaniolă Catalonia, la sfârşitul unui miting masiv şi paşnic împotriva arestării a nouă lideri separatişti.

Câteva mii de manifestanţi pro-independenţă au înconjurat sediul Poliţiei Naţionale din centrul Barcelonei şi au aruncat cu diverse obiecte asupra poliţiştilor în semn de protest faţă de acţiunile din ultimele săptămâni ale forţelor de securitate.

De asemenea, poliţiştii i-au dispersat pe tinerii în mare parte radicali atunci când aceştia au început să arunce cu pietre, sticle şi rachete de semnalizare. Poliţia regională catalană (Mossos d'Esquadra) a avertizat cetăţenii să nu se apropie de centrul oraşului, unde manifestanţii au ridicat baricade şi au aprins focuri.

Anterior, înaintea izbucnirii violenţelor, aproximativ 350.000 de persoane au protestat paşnic în Barcelona pentru a cere eliberarea liderilor separatişti catalani aflaţi în spatele gratiilor. Protestul a fost organizat de Adunarea Naţională Catalană (ANC) şi Omnium Cultural, cele mai mari două grupuri pro-independenţă din regiune care evită violenţele.

Natura violentă a unora dintre proteste a pătat imaginea mişcării de independenţă şi a înăsprit poziţia guvernului din Madrid.

Quim Torra, liderul guvernului regional al Cataloniei, a condamnat violenţele şi a cerut guvernului central să negocieze pentru un nou referendum legat de independenţa Cataloniei.

Duminică, susţinători ai unităţii Spaniei vor desfăşura un contra-protest în Barcelona.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe