Egiptul refuză cererea UE pentru crearea centrelor de recepţie a imigranţilor

Egiptul şi alte patru ţări au declarat că vor refuza să găzduiască imigranţi care doresc să ajungă în UE. “Centrele de recepţie” fac parte dintr-un plan mai amplu ce urmăreşte distribuirea mai echilibrată a solicitanţilor de azil pe cuprinsul Europei.
Migranţi în UE (Getty Images)
Andrei Popescu
01.07.2018

Egiptul a anunţat duminică faptul că, dacă i se va cere, nu va construi centre pentru imigranţii deportaţi din Uniunea Europeană. Anunţul a fost făcut după ce detaliile privind noul acord UE pe tema imigraţiei au dezvăluit că liderii blocului doresc să construiască centre pentru solicitanţii de azil în “ţări partener” din Orientul Mijlociu şi Africa.

Centrele de primire în Egipt a imigranţilor vor reprezenta o încălcare a legilor şi Constituţiei “ţării noastre”, a declarat Ali Abdel Aal, preşedintele Camerei Reprezentaţilor din Egipt, într-un interviu cu publicaţia germană Welt am Sonntag.

Aal, care este co-autor al Constituţiei egiptene din 2014, a afirmat că Egiptul “are deja aproximativ 10 milioane de refugiaţi din Siria, Irak, Yemen, Palestina, Sudan, Somalia şi alte ţări”. El a mai adăugat că, deşi toţi solicitanţii de azil au dreptul la servicii medicale şi educaţie gratuite, Egiptul şi-a atins capacitatea. Singura excepţie, a precizat Aal, o reprezintă imigranţii care au sosit ilegal în ţară, potrivit Deutsche Welle.

Liderii Albaniei, Marocului, Tunisiei şi Algeriei au declarat, la rândul lor, că vor refuza să construiască centre de recepţie pentru imigranţii care urmăresc să ajungă în Europa.

Centrele de recepţie fac parte dintr-un acord UE pe care cancelarul german Angela Merkel l-a descris într-o scrisoare adresată sâmbătă partenerilor coaliţiei sale de guvernare. Acordul include, de asemenea, returnarea rapidă a imigranţilor care s-au înregistrat deja într-o altă ţară UE decât Germania şi consolidarea agenţiei pentru protejarea graniţelor UE, Frontex.

Merkel se confruntă în prezent cu una dintre cele mai grave crize ale guvernării sale de când a deschis graniţele ţării pentru imigranţi în 2015. În acelaşi timp, ministrul german de Interne, Horst Seehofer, ameninţă cu închiderea frontierelor în ciuda protestelor cancelarului.

Partidul Social Democrat, aflat în coaliţia de guvernare condusă de Merkel, a prezentat revistei germane Der Spiegel propriul plan, care respinge apelul făcut pentru construirea de centre de recepţie în afara Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor