Nepoţii Primei Doamne a Venezuelei, găsiţi vinovaţi în SUA pentru trafic de cocaină

Doi nepoţi ai Primei Doamne din Venezuela au fost găsiţi vinovaţi de implicare într-o afacere pentru trimiterea de droguri în SUA.
Franqui Francisco Flores de Freitas şi Efrain Antonio Campo Flores, nepoţii soţiei preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
20.11.2016

Un juriu federal din New York i-a găsit vineri vinovaţi pe Francisco Flores de Freitas şi vărul său Efrain Camp Flores de participare într-o afacere pentru importarea a peste 770 kg de cocaină în Statele Unite.

Cei doi tineri sunt nepoţii Ciliei Flores, soţia preşedintelui venezuelean Nicolas Maduro. Amândoi ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă.

Procurorii au declarat că cei doi au pus la cale să folosească hangarul prezidenţial al unui aeroport din Venezuela pentru a trimite cocaină în Honduras şi apoi să o livreze pe mare în SUA.

Avocaţii apărării au susţinut la tribunal că nu au fost transferate droguri şi că cei doi tineri nu au intenţionat niciodată să facă acest lucru.

Campo şi Flores au fost arestaţi în Haiti în noiembrie 2015 şi transferaţi în SUA după o operaţiune organizată de DEA (US Drug Enforcement Administration). Echipa de avocaţi a celor doi a declarat că operaţiunea a avut multe lipsuri şi că DEA s-a bazat pe un informator care a tranzacţionat şi consumat cocaină în timpul construirii cazului.

Procurorii, pe de altă parte, au declarat juraţilor să analizeze dovezile prezentate în caz – inclusiv declaraţii înregistrate făcute de cei doi acuzaţi către agenţii federali.

“Acuzaţii au considerat că sunt deasupra legii. Ei au crezut că vor putea opera cu impunitate în Venezuela ca urmare a relaţilor de rudenie cu înalţii demnitari”, a declarat Brendan Quigley de la procuratura SUA.

Cei doi veri ar fi declarat informatorilor DEA că doreau să obţină bani pentru a contracara sprijinul financiar pe care ei l-au suspectat că SUA l-ar furniza opoziţiei venezuelene înaintea alegerilor din decembrie 2015 pentru Adunarea Naţională.

Partidul Socialist al lui Maduro a pierdut majoritatea parlamentară după acele alegeri.

Este cel mai recent caz în care procurorii americani au creat o legătură între persoane asociate cu guvernul venezuelean şi traficul de droguri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor