Efectul benefic al Soarelui asupra intestinului (studiu)

Un studiu sugerează că lumina ultravioletă B (UVB) este capabilă să modifice compoziţia microbiomului intestinal la om.
Razele solare pot îmbunătăţi starea de spirit.
Razele solare pot îmbunătăţi starea de spirit. (pixabay.com)

Un studiu de pionierat a descoperit că expunerea la soare modifică microbiomul intestinal. Cercetarea publicată în revista Frontiers in Microbiology sugerează că vitamina D mediază această schimbare, ceea ce ar putea ajuta la explicarea efectului protector al razelor UVB asupra bolilor inflamatorii, cum ar fi Scleroza multiplă (SM) şi afecţiunea inflamatorie intestinală (IBD).

Expunerea la soare, nivelurile de vitamina D şi multitudinea bacteriilor din intestinele noastre sunt asociate cu riscul de afecţiuni inflamatorii, cum ar fi SM şi IBD. Oamenii de ştiinţă estimează că există un lanţ cauzal care leagă cei trei factori.

Se ştie că expunerea la razele UVB în lumina soarelui determină producerea de vitamina D la nivelul pielii. Studii recente sugerează că vitamina D modifică microbiomul intestinal, însă această ipoteză a fost demonstrată doar la rozătoare.

Dar acum, într-un nou studiu clinic pilot, cercetătorii au testat efectul expunerii pielii la UVB asupra microbiomului intestinal (microflora sau microbiota) uman.

Voluntarii sănătoşi au făcut trei şedinţe de câte un minut de expunere la UVB a întregului corp într-o singură săptămână. Înainte şi după tratament, s-au prelevat probe de scaun pentru a analiza bacteriile intestinale, precum şi probe de sânge pentru a determina nivelurile de vitamina D.

Expunerea pielii la lumina UVB a crescut semnificativ diversitatea microbiană intestinală, dar numai la subiecţii care nu au luat suplimente de vitamina D în timpul studiului, care a fost efectuat în timpul iernii.

"Înainte de expunerea la razele UVB, aceste persoane aveau un microbiom intestinal mai puţin diversificat şi echilibrat comparativ cu cele care luau în mod regulat suplimente de vitamina D", declară profesorul Bruce Vallance, care a condus studiul Universităţii din Columbia Britanică, Canada.

Cel mai mare efect a fost creşterea numărului de bacterii Lachnospiraceae.

„Studiile anterioare au legat abundenţa de bacterii Lachnospiraceae de statutul vitaminei D gazdă”, adaugă Vallance. „Am găsit, de asemenea, o corelaţie cu nivelul de vitamina D din sânge, care a crescut după expunerea la razele UVB”, a afirmat el. Aceasta indică faptul că vitamina D este implicată, cel puţin parţial, în modificările microbiomului intestinal induse de razele UVB. De asemenea, rezultatele au arătat o anumită asemănare cu studiile UVB la şoareci, cum ar fi o creştere a Firmicutes şi scăderea Bacteroidetes în intestin după expunere.

“În acest studiu aducem date noi şi interesante referitor la faptul că lumina UVB este capabilă să moduleze compoziţia microbiomului intestinal la om, se presupune prin sinteza de vitamina D”, a menţionat Vallance.

Studiul nu este conceput pentru a arăta mecanismul exact prin care apar modificări ale microbiomului, dar se ştie că atât UVB, cât şi vitamina D influenţează sistemul imunitar.

"Rezultatele acestui studiu au implicaţii asupra persoanelor supuse fototerapiei cu UVB şi identifică o nouă axă piele-intestin care poate contribui la rolul protector al expunerii la UVB în bolile inflamatorii, precum SM şi IBD", concluzionează directorul studiului.

Articol ştiinţific de referinţă: Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome