Chiria pentru sediul Primăriei Capitalei: 16,7 milioane de euro în şase ani. Hoţie sau inconştienţă?

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu. (ANDREI PUNGOVSCHI / AFP / GettyImages)

Primăria Generală a Capitalei vrea să prelungească durata contractului de închiriere a sediului din Splaiul Independenţei cu trei ani, adăugând un cost suplimentar de un milion de euro, urmare a măririi spaţiului cu 1.000 de metri pătraţi. S-au amplasat "lifturi exterioare" la clădire, iar suma totală care ar urma să fie plătită de Primăria Capitalei pentru chirie se ridică la aproximativ 16,7 milioane euro pe o perioadă totală de 6 ani.

O schimbare importantă stipulată în noul contract de închiriere propus de municipalitate este mărirea suprafeţei sediului din Splaiul Independenţei cu aproape 1.000 de metri pătraţi, fapt datorat construcţiei a trei lifturi exterioare din decembrie 2010, relevă b365.realitatea.net.

Potrivit noului contract, municipalitatea va plăti în plus peste un milion de euro la chirie pentru perioada totală de 6 ani de închiriere. Surplusul de bani plătiţi de Primărie reprezintă atât diferenţa la preţul chiriei din ultimii doi ani de închiriere, de când a crescut suprafaţa, cât şi banii în plus ce vor trebui să fie plătiţi conform noului contract în următorii trei ani în care Primăria va ocupa clădirea din Splaiul Independenţei.

Preţul plătit este aproape dublu faţă de cel al pieţei

Potrivit contractului iniţial, semnat în 2009, Primăria Capitalei urma sa plătească o chirie de aproximativ 2,7 milioane de euro pe an, timp de trei ani. Deşi preţul pe metrul pătrat s-a păstrat şi în noul contract, noua mărire a suprafeţei va creşte preţul chiriei, astfel încât se ajunge undeva la aproximativ trei milioane de euro pe an pentru închiriere, inclusiv pentru ultimii doi ani, de când s-a extins suprafaţa închiriabilă.

Potrivit unui studiu de piaţă, chiria în zona de vest a Capitalei este de circa 10 euro/mp/luna, iar Primăria plăteşte aproximativ 18 euro/mp/lună.

Astfel, pentru un total de şase ani de închiriere a sediului, Primăria va plăti în total 16,7 milioane de euro până în 2015.

În 2010, clădirea a costat 11 milioane de euro

Cu aceşti bani, Primăria ar fi putut construi un nou sediu, sau chiar putea cumpăra clădirea din Splaiul Independenţei, care a fost vândută în 2010 cu 11 milioane de euro, bani care reprezintă chiria plătită de Primărie în trei ani şi jumătate, relevă b365.realitatea.net.

Cu aceşti bani, Primăria ar fi putut construi un nou sediu, sau chiar putea cumpăra clădirea din Splaiul Independenţei, care a fost vândută în 2010 cu 11 milioane de euro, bani care reprezintă chiria plătită de Primărie în trei ani şi jumătate

Noul contract cuprinde o clauză care prevede ca "în caz de opţiune privind cumpărarea imobilului, sumele achitate în ultimul an de proprietar se vor deduce din preţul final al imobilului”. Astfel, Primăria ar putea beneficia de o reducere de 2,9 milioane de euro pentru cumpărarea clădirii, însă banii plătiţi în anii anteriori nu vor mai putea fi recuperaţi.

Mihai Atănăsoaei, responsabil cu comunicarea al PDL Bucureşti, a informat că PDL nu vor vota proiectul de Hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere în forma actuală.

Primarul a crescut chiria cu 500.000 de euro

Curtea de Conturi a descoperit în urma unui control că prin dispoziţia lui Oprescu s-a plătit în plus suma de 500.000 de euro la chirie pentru sediul de pe Splaiul Independenţei faţă de preţul aprobat în 2009 de Consiliul General.

Inspectorii susţin că în contract este trecut un spaţiu de închiriere mai mare decât suprafaţa reală. În replică, Primăria s-a angajat să măsoare din nou spaţiile închiriate.

Primăria s-a mutat în imobilul de pe Splaiul Independenţei în martie 2010, din cauza stării avansate de degradare în care se afla fostul sediu din Bulevardul Regina Elisabeta.

Fostul sediu se afla într-o clădire mai veche de 100 de ani, care era într-o stare avansată de degradare.