Ecosistemul Terrei se schimba – planctonul apare in Oceanul Atlantic

Topirea ghetarilor din Oceanul Arctic a permis planctonului din Oceanul Pacific sa migreze spre Atlanticul de Nord. Oamenii de stiinta care au studiat migratia planctonului timp de 13 ani, considera ca ecosistemul planetei este supus unor schimbari dramatice
Epoch Times România
28.06.2011

Topirea ghetarilor din Oceanul Arctic a permis planctonului din Oceanul Pacific sa migreze spre Atlanticul de Nord. Oamenii de stiinta care au studiat migratia planctonului timp de 13 ani, considera ca ecosistemul planetei este supus unor schimbari dramatice, comunica BBC.

Planctonul este hrana principala a balenelor fara dinti.O balena timp de o zi mananca cateva tone de plancton, astfel ca in mod normal, mamiferele au urmat planctonul prin Pasajul de Nord-Vest, de-a lungul coastei de nord a Americii de Nord, unde s-au topit ghetarii.

Topirea ghetarilor din Oceanul Arctic a inceput ca urmare a incalzirii globale – cel putin asa considera multi oameni de stiinta. 17 centre de cercetare, din 10 tari europene, timp de 13 ani au studiat efectele incalzirii globale asupra oceanelor. Proiectul a reunit aproximativ 300 de proiecte locale, unul dintre ele fiind cel al studiului migratiei planctonului.

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca partea de nord a Oceanului Atlantic nu a inregistrat o asemenea cantitate uriasa de plancton in ultimii 800 de mii de ani.

Plancton - insemnand "ratacitor", din limba greaca, este un termen generic ce denumeste totalitatea organismelor marine care traiesc plutind in apa marii si nu se deplaseaza (sau se pot deplasa pe distante milimetrice). Aparitia unui astfel de numar mare de organisme noi in unele parti ale oceanului conduce la o schimbare naturala a ecosistemului regiunii. Deoarece planctonul constituie hrana pentru multe animale acvatice, in mod inevitabil, va avea loc schimbarea speciilor organismelor vii in Atlanticul de Nord.

Seful Institutului Regal al Olandei pentru studiul marii, Carlo Heyp considera ca migratia planctonului legata de schimbarile climatice, urmata de miscarea balenelor gri si altor specii, va conduce la schimbari semnificative in intregul ecosistem planetar.

Savantul britanic Philip Reed a afirmat ca Pamantul se confrunta in prezent cu schimbari de o magnitudine nebanuita, care au mai avut loc doua milioane de ani in urma.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor