Economist: România nu va atinge ţinta de deficit bugetar de 7%. Fără măsuri, deficitul ar fi însemnat poate 10% din PIB

Bancnotă de 100 de lei (YouTube Screenshot)
Liliana Alexe
24.07.2025

România nu va atinge ţinta de deficit bugetar de 7% din PIB asumată pentru anul acesta, a declarat Ionuţ Dumitru, consilierul onorific al premierului Ilie Bolojan.

„Pentru anul acesta, ţinta pe care o aveam, ştiţi bine, era 7% din PIB, care, în momentul de faţă, după mine, e scoasă din discuţie. Un deficit bugetar, fără măsuri, probabil că ar fi însemnat peste 9%, poate chiar peste 10%, dacă ne uităm la măsurile care au intrat în vigoare la 1 ianuarie, acele îngheţări de salarii şi pensii, plus măsurile luate recent în pachetul 1, probabil că discutăm de o ţintă mai realistă în jur de 8% din PIB, care, în continuare, aşa cum menţionam, e o ţintă foarte ambiţioasă, dar e un nivel foarte înalt al deficitului şi abia în 2026, pentru că multe din măsurile adoptate în pachetul 1 vor avea un efect semnificativ sau mai mare anul viitor, pentru că timpul rămas până la sfârşitul anului acesta e destul de scurt”, a declarat Ionuţ Dumitru, potrivit B1TV.

De asemenea, economistul consideră că ţinta de 6% asumată faţă de Comisia Europeană ar putea fi atinsă în 2026.

„Măsurile intră în vigoare la 1 august. Până la finalul anului, nu mai sunt foarte multe luni, care să aducă economii foarte mari sau să aducă o reducere de deficit şi atunci, mai degrabă, orizontul 2026 e unul mai fezabil, să atingem ţinta pe care ne-am asumat-o faţă de Comisia Europeană de 6, în jur de 6% din PIB”, a precizat economistul.

Potrivit consilierului, România nu îşi mai permite să susţină anumite proiecte pentru că nu are bani să o facă, datoria publică ajungând la 6o% din PIB.

„Deci avem cifre foarte mari în ceea ce priveşte deficitul bugetar. Vedem că datoria publică creşte foarte repede, am atins deja, am văzut zilele acestea Breaking News-uri în presă, că am atins deja praguri psihologice, probabil că ne ducem spre 60% din PIB relativ repede şi atunci discuţia legată de ce ne mai permitem şi ce nu ne mai permitem este una legitimă.

Adică ne mai permitem să cheltuim atât de mulţi bani pentru aceste programe de dezvoltare locală, aceste PNDL, mai nou, Anghel Saligny? Răspunsul în mod tranşant este nu”, a declarat Ionuţ Dumitru.

De asemenea, economistul a precizat că „trebuie să ne încadrăm în resursele pe care le avem, adică nu putem cheltui mai mult decât ne permitem”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor