Economist francez: UE riscă sinuciderea, ar putea intra în colaps din cauza virusului Wuhan

Virusul Wuhan loveşte Europa
Virusul Wuhan loveşte Europa (Matteo Nardone/LightRocket via Getty Images)

Economistul francez Jean-Paul Fitoussi a avertizat că lipsa de solidaritate în tratarea pandemiei virusului Wuhan ar putea însemna sfârşitul Uniunii Europene.

Profesorul Fitoussi a declarat că UE trebuie să acţioneze pentru a ajuta ţările afectate de virus şi pentru a crea un plan de investiţii la nivel european. În caz contrar, blocul însuşi s-ar putea confrunta cu „subdezvoltare”, a avertizat el.

Într-un interviu acordat site-ului de ştiri italian Quotidiano, publicat vineri, el a sfătuit UE să creeze „un plan de investiţii în bunuri publice, ale căror utilizări să nu excludă pe nimeni şi care aduc valoare adăugată tuturor cetăţenilor “.

El a continuat să critice decizia mai multor state membre înstărite ale UE de a respinge aşa-numita propunere Eurobond, care va subscrie datoria unor ţări precum Italia şi Spania, cel mai puternic afectate de virusul Wuhan.

Ca răspuns la respingerea proiectului Eurobond, Fitoussi a declarat: „Este o nouă dezamăgire, dar mă aşteptam. Europa nu s-a coalizat niciodată când a fost nevoie de ea. Prin urmare, era previzibil ca ţările din Nord să spună nu măsurii. Dar fără a face datoriile mutuale, criza de astăzi nu este rezolvată. O asemenea alternativă este sinucidere colectivă”.

„Dacă nu există o solidaritate reală, o reală reciprocitate în ceea ce priveşte datoria, fie vom continua să intrăm mai mult sub apă, fie vom face ceva incorect din punct de vedere politic, dar inevitabil: spunem basta şi ieşim”, a adăugat Fitoussi.

Avertismentul apare la aproape două săptămâni după ce economistul belgian Paul De Grauwe a făcut un avertisment similar, spunând că, fără solidaritate, „întregul proiect european va dispărea”.

„Dacă aş fi italian şi dacă aş vedea că alte ţări nu sunt dispuse să ajute Italia, aş pune la îndoială calitatea de membru al Uniunii”, a afirmat el.

În Italia, senatorul populist al Ligii, Matteo Salvini, a criticat răspunsul Uniunii Europene la coronavirus. El a spus joi: „Sper că pro-europenii au înţeles că dacă Europa înseamnă foame, moarte şi sacrificiu, nu este viitorul pe care trebuie să-l lăsăm copiilor noştri.”

„Să ne luăm înapoi ţara în mâinile noastre, fără să mergem pe mâna cuiva. Trăiască Italia şi trăiască italienii”, a adăugat Salvini, un eurosceptic extremist.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie