Virusul Wuhan loveşte Turcia. Ministrul de Interne demisionează, Erdogan respinge demisia

Suleyman Soylu (Anadolu Agency via Getty Images)
A.P.
13.04.2020

După ce a cerut refugiaţilor sirieni să se îndrepte către Europa lovită de coronavirus, ministrul de Interne al Turciei Suleyman Soylu a anunţat, duminică, pe Twitter, că demisionează din cauza punerii haotice în aplicare a stării de urgenţă de două zile în marile oraşe ale Turciei.

Demisia a urmat anunţului Turciei de vineri seara, care informa despre carantina din weekend. Dar în scurt timp, înaintea intrării în vigoare, mulţi turci s-au grăbit afară să cumpere alimente şi băutură în centrul comercial al ţării, Istanbul, care numără 16 milioane de locuitori.

„Deşi au avut loc pentru scurt timp, incidentele apărute înaintea punerii în aplicare a stării de urgenţă nu fac parte din gestionarea perfectă a procesului de răspuns la focar”, a spus Soylu în declaraţia sa.

Soylu - care a deţinut postul din august 2016, la puţin timp după lovitura de stat eşuată împotriva lui Erdogan - a declarat că scenele care au avut loc după declararea stării de urgenţă de vineri seara nu reflectau o implementare bună a politicii. Soylu a adăugat că îi va rămâne loial Erdogan.

El a spus că decizia impunerii carantinei a fost luată cu bună intenţie şi a avut scopul de a încetini răspândirea virusului Wuhan. Carantina s-a încheiat duminică, la ora 21:00 GMT, ridicând întrebări asupra scopului pentru care a fost impusă, deoarece o carantină de 48 de ore nu rezolvă absolut nimic.

Măsuri asemănătoare au fost luate de Serbia, cu o carantină severă, de 60 de ore, în weekend.

Cu toate acestea, demisia lui Soylu a fost scurtă: la doar câteva ore după anunţul demisiei, preşedintele Erdogan a respins-o, provocând uşurare în rândul naţionaliştilor turci.

Dacă demisia lui ar fi fost acceptată de preşedintele Erdogan, Soylu ar fi fost cel de-al doilea ministru turc care şi-a părăsit funcţia de la declararea pandemiei. Ministrul Transporturilor, Mehmet Cahit Turhan, a fost demis în urmă cu două săptămâni, după ce ministerul a formulat critici legate de organizarea unei licitaţii cu privire la construirea unui canal imens la marginea Istanbulului.

Duminică, Turcia a raportat încă 97 de decese legate de virusul Wuhan, aducând numărul total al deceselor la 1.198. De asemenea, ţara are aproape 57.000 de cazuri confirmate, de când primul pacient a fost diagnosticat acum o lună.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor