Medic român la Strasbourg: Trebuie să păstrăm distanţa socială de Paşte. Nimic nu ne poate asigura că nu va veni un al doilea val
alte articole
Radu Lupescu, medic român stabilit la Strasbourg, a transmis, duminică, pe Facebook, că Franţa ar fi atins apogeul epidemiei de coronavirus pe 28 martie şi a precizat că în prezent numărul pacienţilor internaţi la reanimare scade, şi la fel al celor care se prezintă la urgenţe.
Medicul a ţinut însă să atragă atenţia că nu există nicio certitudine că nu va veni un al doilea val şi că distanţarea socială este foarte importantă.
“Bună ziua tuturor. Sper ca acest mesaj să vă găsească pe toţi sănătoşi. De aici, de unde vă scriu, suntem probabil pe platoul epidemiei (se consideră că vârful a fost atins cam pe 28 martie). Deocamdată numărul pacienţilor în serviciile de reanimare scade, la fel ca numărul bolnavilor care se prezintă la urgenţe. Dar păstrăm deschise toate serviciile de reanimare pentru că nimic nu ne poate asigura cu certitudine că nu va veni un al doilea val, poate chiar mai mare”, a precizat Radu Lupescu.
De asemenea, medicul a subliniat faptul că evoluţia epidemiei depinde de o serie de elemente, precum:
“1. Tendinţa oamenilor de a nu mai respecta distanţarea socială, mai ales cu ocazia sărbătorilor. Durata măsurilor de izolare socială este importantă: dacă ne uităm la datele publicate despre epidemia de gripă spaniolă în diferite oraşe americane, vedem că durata de izolare insuficientă poate fi dramatică, cu un al doilea val de morţi.
2. Imunitatea naturală. Pentru ca această epidemie să se oprească ar trebui ca în jur de 60% din populaţie să fie imunizată. Din păcate, după primul val de teste serologice vedem că mai puţin de 10% din populaţia regiunii în care trăiesc eu este imunizată. Deocamdată au fost făcute puţine teste, dar informaţii (neconfirmate) date de un laborator din Lombardia susţin că, în acea regiune foarte grav afectată de epidemie, ar fi doar 15% testaţi pozitiv cu testul serologic. Dacă aceste date se confirmă, ar însemna că suntem departe de numărul de oameni care ar trebui să fi fost în contact cu virusul pentru a opri epidemia. Asta mai înseamnă că fără vaccin sau tratament adecvat, imunitatea naturală va fi atinsă cu preţul unui număr important de morţi.
3. Apariţia unui tratament şi a unui vaccin. Dacă un vaccin nu este aşteptat înainte de mai multe luni, totuşi, numărul mare al pacienţilor trataţi poate să ne dea destul de rapid indicaţii asupra unui tratament eficace.”
Medicul a mai afirmat că ceea ce se poate observa până acum, în criza generată de coronavirusul Wuhan, este faptul că ţările care “au detectat rapid şi mult şi au reacţionat rapid cu măsuri de izolare socială (şi în care s-a respectat)” au înregistrat mai puţine cazuri.
În acelaşi timp, adaugă Radu Lupescu, ţările care s-au bazat pe atingerea unei imunităţii naturale au înregistrat o mortalitate ridicată.