Fost rabin şef al Israelului, răpus de pe urma infecţiei cu virus Wuhan

Rabinul Eliyahu Bakshi-Doron
Rabinul Eliyahu Bakshi-Doron (Captură Youtube)

Fostul rabin şef sefard din Israel, Eliyahu Bakshi-Doron, a murit duminică seara din cauza complicaţiilor generate de infecţia cu virus Wuhan, potrivit unui comunicat al spitalului Shaare Tzedek din Ierusalim.

Bakshi-Doron, în vârstă de 79 de ani, care a deţinut acest rol între 1993 şi 2003, a fost internat în spital după ce a prezentat simptome ale infecţiei cu virus Wuhan şi a avut rezultat pozitiv la teste. Rabinul a murit după cinci zile.

Rabinul suferea de boli care au dus la deteriorarea stării sale de sănătate, potrivit comunicatului.

Născut în Ierusalim în 1941, a fost rabin şef al oraşului Haifa timp de 18 ani înainte de a fi ales rabin şef al Israelului.

În 2000, l-a cunoscut pe Papa Ioan Paul al II-lea în timpul vizitei pontifului în Israel, stârnind critici din partea unor rabini ultra-ortodocşi.

Susţinător al dialogului interconfesional, el a militat pentru implicarea liderilor musulmani şi creştini.

Reputaţia sa a fost, însă, oarecum ştirbită în 2017, când a fost condamnat un an cu suspendare pentru corupţie şi încălcarea încrederii.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi-a exprimat condoleanţele pentru decesul rabinului, spunând că rabinul „a servit drept ghid pentru toate comunităţile israeliene, din Israel şi din lume”.

Preşedintele partidului Albastru - Alb, Benny Ganz, a trimis şi el condoleanţe familiei rabinului.