Economist, despre creşterea TVA în construcţii: S-a eliminat pomana fiscală. Această industrie are o profitabilitate colosală

Economistul Eugen Rădulescu a comentat, miercuri, pe Facebook, nemulţumirea antreprenorilor în construcţii faţă de creşterea TVA la locuinţele noi, o industrie care, spune el, are profituri mult peste media economiei.
Potrivit economistului, această industrie a beneficiat de un TVA mai mic în trecut, dar constructorii nu au redus preţul locuinţelor, astfel că doar şi-au umflat profiturile.
„Iar citesc un articol despre tragedia galactică a eliminării pomenii fiscale pentru construcţii de locuinţe mai ieftine - că asta s-a întâmplat; cine vrea să cumpere o locuinţa nouă trebuie să plătească acelaşi TVA, ca la mobilă, ca la aşternuturi sau televizoare. Dar constructorii sunt fierţi - ei plătesc aceste articole sau aşa zisele studii care arată prăbuşirea pieţei imobiliare pentru că nu mai există această pomană, aşa cum, de altfel, se distrugea economia Uniunii Europene pentru că Nicuşor Dan nu voia să dea autorizaţii de construcţie pe şpăgile deja date de dezvotatori, în locuri unde era complet absurd să construieşti blocuri”, a precizat Eugen Rădulescu.
Economistul susţine că eliminarea reducerii TVA-ului de care au beneficiat constructorii este un pas spre normalitate şi nu ar reprezenta un motiv să crească preţurile la locuinţe având în vedere rata profiturilor lor de 30-40%.
„Hai să vedem cum stau lucrurile, de fapt:
1. Industria construcţiilor are o profitabilitate colosală, mult peste media economiei. Această profitabilitate vine inclusiv din faptul că TVA mai mic nu reduce preţul locuinţelor, ci doar umflă mai mult profiţurile dezvoltatorilor.
2. Cât timp toate materialele de construcţii au TVA standard, un TVA redus pentru construcţia propriu-zisă, diferenţa este subvenţie a constructorului.
3. A cumpăra o locuinţă este o decizie importantă; dacă vrei să cumperi una mai mare, trebuie să fii sigur că ai resursele necesare şi le vei avea suficienţi ani în continuare. Iar asta, fără a fi subvenţionat de restul contribuabililor.
4. Crede cineva că în vreuna din ţările dezvoltate ale lumii poţi cumpăra un apartament cu două camere la preţuri cât de cât apropiate cu cele din România? În Franţa, de exemplu, doar avansul de 15% este mai mare decât preţul întregului apartament din ţară noastră! Aşa încât, eliminarea unei pomeni este doar un pas spre normalitate. Dacă cumva dezvoltatorii sunt foarte preocupaţi de bunăstarea tinerilor, pot foarte bine să suporte ei diferenţa de TVA, ca la o rată a profitului de 30-40% au de unde. A plăti articole care să deplângă că li se reduce tortul cu frişcă este foarte impresionant. Şi perfect inutil”, a explicat Eugen Rădulescu.