Economist de top al FMI avertizează: Lumea ar putea fi în curând în pragul recesiunii

(photos.com)

Riscurile la adresa perspectivelor de creştere globală sunt "înclinate în mod covârşitor în sens negativ", iar lumea ar putea fi în curând în pragul unei recesiuni, a avertizat economistul şef al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Pierre-Olivier Gourinchas, informează publicaţia Money Control.

"Perspectivele s-au înrăutăţit semnificativ din aprilie. Lumea s-ar putea să se clatine în curând pe marginea unei recesiuni globale, la numai doi ani de la ultima recesiune", a scris Gourinchas pe 26 iulie, într-un articol care însoţeşte publicarea unei actualizări a raportului FMI privind perspectivele economiei mondiale.

În cea mai recentă actualizare a raportului său privind perspectivele, FMI a redus cu 40 de puncte de bază, până la 3,2%, prognoza de creştere globală pentru 2022 şi cu 70 de puncte de bază, până la 2,9% pentru 2023.

În timp ce datele de mai sus reprezintă scenariul de bază al FMI, într-un scenariu alternativ în care unele riscuri se materializează - cum ar fi lipsa furnizării de gaz rusesc către Europa - creşterea globală va scădea şi mai mult, până la aproximativ 2,6% în 2022 şi 2% în 2023 - niveluri care au fost depăşite doar de cinci ori din 1970, a declarat Gourinchas.

"În acest scenariu, atât Statele Unite, cât şi zona euro cunosc o creştere aproape de zero anul viitor, cu efecte negative în lanţ pentru restul lumii", a adăugat el.

Se aşteaptă ca SUA să cadă în curând în ceea ce se numeşte colocvial recesiune tehnică - două trimestre consecutive de contracţie a PIB-ului. Datele publicate la începutul acestui an au arătat că economia americană s-a contractat cu 1,6% în perioada ianuarie-martie.

Prognoza "GDPNow" a Băncii Rezervei Federale din Atlanta estimează în prezent că PIB-ul SUA s-a contractat probabil cu 1,6% în perioada aprilie-iunie.

Ameninţarea inflaţiei

Chiar dacă încetineşte creşterea economică, ameninţarea inflaţiei ridicate persistă, FMI continuând chiar să îşi majoreze prognoza de inflaţie din cauza riscurilor legate de preţurile la alimente şi combustibili.

Potrivit agenţiei, inflaţia globală a preţurilor de consum ar urma să ajungă la o medie de 8,3% în 2022, în creştere faţă de prognoza de 7,4% din aprilie. În 2023, inflaţia de consum este văzută în scădere bruscă la 5,7% - de asemenea, cu 90 de puncte de bază mai mare decât cea prognozată în aprilie.

"Inflaţia la nivelurile actuale reprezintă un risc clar pentru stabilitatea macroeconomică actuală şi viitoare, iar readucerea acesteia la ţintele băncii centrale ar trebui să fie prioritatea principală a factorilor de decizie. Ca răspuns la datele primite, băncile centrale din marile economii avansate retrag sprijinul monetar mai rapid decât ne aşteptam în aprilie, în timp ce multe dintre cele din economiile de piaţă emergente şi în curs de dezvoltare începuseră deja să majoreze ratele dobânzilor anul trecut", a declarat Gourinchas.

Invazia rusă în Ucraina de la sfârşitul lunii februarie a perturbat aprovizionarea cu produse de bază cruciale, ceea ce a dus la creşterea preţurilor la nivel global. În consecinţă, principalele bănci centrale din ţările dezvoltate, precum Rezerva Federală a SUA, au început să-şi înăsprească serios politicile monetare pentru a reduce inflaţia ridicată de mai multe decenii.

Gourinchas a menţionat că înăsprirea sincronizată a politicii monetare în toate ţările este "fără precedent" şi că aceasta va afecta creşterea economică, deşi aceasta este o pastilă amară care trebuie înghiţită.

"O politică monetară mai strictă va avea în mod inevitabil costuri economice reale, dar amânarea acesteia nu va face decât să exacerbeze dificultăţile. Băncile centrale care au început să înăsprească politica monetară ar trebui să menţină cursul până când inflaţia va fi domolită", a susţinut el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie