Economiile emergente vor creşte cu 5,3% în 2012 şi cu 6,3 % în 2013 (raport)
Economiile emergente vor creşte per total cu 5,3% anul acesta şi cu 6,3 % în 2013, declinul financiar din a doua jumătate a anului 2011 fiind în continuare contrabalansat de un avans puternic al consumului în pieţele cu creştere rapidă, se arată într-un raport Ernst & Young publicat luni.
Astfel, conform raportului Ernst & Young Rapid Growth Markets Forecast, declinul financiar din a doua jumătate a anului 2011 este în continuare contrabalansat de un avans puternic al consumului în pieţele cu creştere rapidă, stimulat de evoluţiile demografice şi de creşterea veniturilor reale.
Expansiunea clasei de mijloc în ţările emergente, cu precădere în Asia, va stimula creşterea cererii şi a fluxurilor comerciale între pieţele cu creştere rapidă. De exemplu, numărul gospodăriilor chineze cu un venit cuprins între 30.000 şi 50.000 de dolari pe an va creşte de la 1,6 milioane în 2010, la aproximativ 26 milioane în 2020.
Consumul în majoritatea ţărilor cu creştere rapidă va continua să îl depăşească pe cel din economiile avansate. Conform previziunilor Ernst & Young, creşterea consumului în pieţele emergente va fi de două ori mai rapidă decât în SUA, iar China va avea o creştere de patru ori mai rapidă.
Totodată, intensificarea tensiunilor geopolitice generează tot mai multe îngrijorări privind aprovizionarea cu petrol, în timp ce criza din zona Euro afecteaza negativ cererea de petrol. Oferta limitată va face pieţele tot mai vulnerabile la evoluţii neaşteptate şi la fluctuaţiile probabile ale preţului petrolului.
În condiţiile în care tensiunile geopolitice vor slăbi, livrările OPEC vor creşte, iar cererea la nivel global va rămâne scăzută pe termen scurt. Raportul Ernst & Young estimează un preţ mediu de 112 USD pe barilul de petrol în 2012, cu o posibilitate de scădere până la 105 USD până la sfârşitul anului. Cu toate acestea, preţurile sunt aşteptate să crească din nou în 2013, atingând un nivel mediu de 135 USD pe baril în 2020.
Raportul mai arată că revenirea neaşteptat de puternică a unor pieţe emergente la sfârşitul anului trecut şi la începutul anului acesta prefigurează deja faptul că pieţele cu creştere rapidă vor genera peste jumătate din creşterea globală în următorii trei ani.
Pentru anul 2013, cele mai bune performanţe în segmentul economiilor emergente sunt aşteptate din partea unor pieţe precum Brazilia (+5%) şi Chile (+4,8%) în America de Sud, Kazakhstan (+7%) şi Qatar (+7%) în zona Orientului Mijlociu şi a Africii, India (+8,5%), China, Hong Kong (+8,6%) şi Vietnam (+7,1%) în Asia.
Dezvoltări negative şi reduceri ale investiţiilor străine directe sunt aşteptate în Egipt şi economiile emergente din Europa. Se estimează, de asemenea, încetinirea creşterii în pieţe precum Polonia şi Republica Cehă, probleme cu inflaţia ridicată în pieţe precum Vietnam, India şi Egipt şi creşteri ale inflaţiei în pieţe ca Turcia, Nigeria şi Indonezia.
Ernst & Young este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 152.000 de angajaţi în 700 de birouri din 140 de ţări şi venituri de aproximativ 22,9 miliarde dolari în anul 2011.
În România, Ernst & Young este unul dintre liderii de pe piaţa serviciilor profesionale încă de la înfiinţare, în anul 1992. Cei peste 450 angajaţi din România şi Republica Moldova furnizează servicii integrate de audit, asistenţă fiscală, asistenţă în tranzacţii şi servicii de asistenţă în afaceri către companii multinaţionale şi locale.