Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme radicale (presa)

Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme radicale, titrează 'Adevărul'. Autorităţile prognozează că PIB-ul va spori în 2013 cu 3,5%.
(http://ro.wikipedia.org)
Epoch Times România
26.03.2013

Economia Republicii Moldova are nevoie de reforme radicale, titrează 'Adevărul'. Autorităţile prognozează că PIB-ul va spori în 2013 cu 3,5%.

'Este o prognoză relativ pesimistă', a constatat ministrul în exerciţiu al economiei, Valeriu Lazăr. Agricultura rămâne factorul principal ce va stimula evoluţia economiei. Pentru o creştere mai mare se cer decizii dificile, susţin pe de altă parte experţii, citaţi de ziar.

'Integrarea europeană o poţi face singur, acasă', susţine şeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova la Tallinn, Victor Guzun, într-un interviu în 'Adevărul'. Potrivit diplomatului, fiecare cetăţean estonian s-a implicat personal în procesul de europenizare a ţării. 'Adevărul' relevă că, în Estonia, partidele politice se tem de electorat, pentru că estonienii contabilizează rezultatele politicienilor şi există o presiune publică a populaţiei asupra acestora prin acţiuni de protest şi prin mass-media.

Nicolae Negru scrie în 'Jurnal de Chişinău' că se prefigurează o nouă conjunctură politică. Potrivit autorului, agresivitatea şi inflexibilitatea Partidului Liberal în raport cu Partidul Liberal Democrat, al premierului Vlad Filat, conferă greutate suplimentară deputaţilor neafiliaţi. Rolul lor în criza politică de azi creşte subit, din actori marginali ei se transformă în actori de prim-plan, deoarece, ca număr, pot asigura formarea unei noi majorităţi parlamentare fără deputaţii liberali.

Într-un alt articol din 'Jurnal de Chişinău', comentatorul politic Petru Bogatu consideră că, prin comportamentul lor, comuniştii vor contribui la crearea unei noi Alianţe pentru Integrare Europeană. 'Comuniştii îi strâng la zid pe democraţi, silindu-i să încropească cu orice preţ o nouă Alianţă de centru-dreapta. De unde şi concluzia că nu numai partidelor Alianţei, ci şi comuniştilor le este frică de un scrutin nedorit', consideră autorul.

'Timpul' scrie că 27 martie 1918 nu e o dată istorică banală. 'Acum 95 de ani a început o etapă, singura din istoria modernă a actualei R. Moldova în care oamenii acestor locuri au avut o perspectivă certă. La aproape 22 de ani de la cucerirea independenţei, conducătorii Republicii Moldova au reuşit nu doar să transforme ţara într-o ruină, ci şi să năruiască aspiraţiile unei populaţii decimate de migraţie, criză de identitate şi de idealuri', constată cotidianul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor