Ecologiştii, îngrijoraţi de producţia de tot mai mare de automobile
Producţia de automobile pentru pasageri din jurul lumii a atins anul acest un record: 80 milioane de maşini noi şi camioane de tonaj mic, conform unui studiu efectuat de Institutul Worldwatch din Washington. Noul record al producţiei adânceşte temerile ecologiştilor, din moment ce automobilele alimentate cu benzină sau motorină sunt o sursă majoră de poluare a aerului şi a emisiilor de carbon care contribuie la schimbarea climatului.
Cu noile maşini şi camioane de tonaj mic adăugate la “flota” globală, lumea se apropie de un punct de cotitură – un miliard de vehicule existente pe drumuri. Majoritatea lor sunt motoare cu combustie internă ce folosesc motorină sau benzină, emisiile lor provocând probleme de mediu, precum poluarea aerului, şi contribuind la încălzirea globală.
Michael Renner de la Institutul Worldwatch a scris analiza privind producţia auto mondială.
Cel mai puternic producător auto în prezent este de departe China, care a avut o perioadă uimitoare de creştere în ultimul deceniu şi a depăşit Germania, Japonia şi SUA, care erau cei mai mari producători mondiali, a declarat Renner.
Vehiculele hibrid şi electrice reprezintă mai puţin de 2% din rezultatul total, conform studiului.
Dar, în mod curios, reprezentanţii industriei auto spun că lor le pasă de mediul înconjurător. Steven Brooks, un analist la Edmunds.com, care strânge date despre piaţa automobilelor, spune că industria răspunde la dorinţa pentru produse mai prietenoase mediului.
“Există 43 de vehicule diferite care urmează să fie prezentate în arena de cumpărături până la sfârşitul anului 2015, precum această Honda CR-Z de aici. Acesta este un vehicul electric hibrid”, a declarat Brooks.
Dar Renner spune că, dacă nu ne îndreptăm spre combustibili mai curaţi şi mai eficienţi precum şi spre sisteme de propulsie alternative, maşinile electrice nu vor rezolva problemele de mediu.
“Dacă nu schimbăm semnificativ bazele de funcţionare ale sistemelor noastre de electricitate, cu alte cuvinte dacă folosim cantităţi mari de cărbune şi combustibili fosili pentru a produce electricitate, atunci utilizarea vehiculelor electrice nu ne va duce prea departe”, a declarat Renner.
Experţii în industria auto spun că celulele de combustibili pe baza de hidrogen şi noile materiale experimentale, precum magneziul puternic şi uşor şi compuşii de carbon, ar putea îmbunătăţi dramatic eficienţa energetică în maşinile de pasageri ale viitorului. Dar astfel de îmbunatăţiri sunt încă la ani distanţă. Pe piaţa actuală a maşinilor, spune Steve Brooks, preţurile la benzină încă influenţează alegerile oamenilor în privinţa maşinilor utilizate.
Conform Naţiunilor Unite, emisiile produse de transportul rutier constituie peste 20% din gazele cu efect de seră.
Studiul Worldwatch notează că, până şi în ţările aflate în curs de dezvoltare, distanţele de călătorie cu maşina s-au dublat în ultimul deceniu. Experţii sunt de acord că, pentru a contracara impactul acestei tendinţe asupra sănătăţii publice şi asupra mediului, guvernele trebuie să dezvolte sisteme mai bune de transport public.