"E un lider de clan bun, e interlop bun". Dezbateri aprinse după ce un judecător l-a "învoit" pe liderul clanului Caran să plece să petreacă în Grecia

Unul dintre liderii clanului Caran - una dintre cele mai periculoase grupări interlope din România - a fost învoit de un judecător să plece, în timpul procesului în care e acuzat de infracţiuni grave, să petreacă în Grecia. Ulterior, o instanţă superioară i-a blocat plecarea, dar situaţia ridică o problemă serioasă.
Subiectul a fost dezbătut la postul B1 TV de jurnalistul Răzvan Zamfir, cunoscut pentru sarcasmul său, şi invitaţii săi - analistul politic George Rîpă şi jurnalistul Dragoş Muşat (Tetelu).
Răzvan Zamfir: Pe 7 august a apărut un subiect în spaţiul public şi, între timp, a avut şi un deznodământ. Dar vreau să ne referim la ce s-a comunicat pe 7 august, când un lider al clanului Caran, care e sub control judiciar, s-a dus la instanţă şi a zis: am şi eu nevoie de 8 zile să mă duc până în Grecia. De ce? Cu motiv întemeiat. În primul rând am ziua de naştere şi a terminat fata facultatea. Şi vreau să sărbătorim frumos în Grecia. Şi judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a zis, doamne, dacă mi-aţi explicat aşa frumos - nu ca medicii ce nu stau la explicaţii, uite, am zi de naştere, am fata absolventă - mergeţi. În primul rând, felicitări. La mulţi ani să trăiţi, să fiţi sănătoşi, mergeţi.
Bine, procurorii de la DIICOT au depus nişte acţiuni în instanţă. S-a ajuns la Curtea de Apel care a zis, aoleo, ce a fost acolo?! Dar la Tribunalul Bucureşti, judecătorul a considerat oportun ca unul dintre liderii acestui clan să-şi petreacă opt zile în pauză de control judiciar ca să-şi poată sărbători ziua de naştere şi absolvirea fetei în Grecia, argumentând că nu contează cazierul omului, fapta pentru care-i cercetat şi câte şi mai câte, când îi interzici această frumoasă sărbătoare, mai mult decât atât, a fost argument în favoarea permisiei, învoirii, dezlegării de control judiciar, istoria sa penală, pentru că, nu-i aşa, e genul de om care având fapte ştie consecinţele şi va respecta controlul judiciar, adică nu va fugi din ţară.
Domnule Rîpă, dacă aveam dubii în ce măsură influenţează încrederea în actul medical subiectul de mai devreme (cazul Pantelimon), avem dubii în ce măsură influenţează încrederea în actul de justiţie subiectul ăsta?
George Rîpă: Discuţia e mai largă. Să ne întoarcem în urmă, în 2024, la momentul în care Adrian Năstase pierde alegerile şi vorbeşte despre cele două Românii. El se referă la România urbană, cea care deja a început să se mişte mai bine economic şi România aia care, în continuare, are nevoie de sprijin din partea statului.
După 20 de ani, cred că trebuie să resetăm total formula asta. Există cu adevărat două Românii, doar că nu aşa cum le vedea Adrian Năstase în 2004. Există o Românie a majorităţii, a celor care respectă legea, a celor pentru care legea se aplică, cei care se trezesc dimineaţă, plătesc taxe, merg la muncă, îşi văd de viaţă, sunt liniştiţi, şi cei care au un statut special, beneficiază de legi speciale, adică le oferă privilegii speciale, venituri speciale, pensii speciale, că tot vedeam mai devreme un tânăr pensionar la vreo 40 şi un pic de ani pe Facebook, apropo şi de pensionarul de 40 de ani, miliţianul care lucrează cu Alina Gorghiu. Domnul ăsta interlop, am văzut că presa îl numeşte interlop, nu-l fac eu, e în categoria aia. Adică în România, în momentul de faţă, aşa cum s-a aşezat, aşa cum a căzut, este că interlopii sunt speciali.
Faptul că justiţia funcţionează aşa, nu e de mirare. Pentru că justiţia, după cum vedem, de mai bine de vreun deceniu, de fapt nu mai funcţionează. Nu cred că aţi văzut în ultimii 10 ani dosare de corupţie zguduitoare în România.
Răzvan Zamfir: Nici ăsta cu Coldea nu v-a zguduit?
George Rîpă: Nu prea. Poate pe dumneavoastră. Nici măcar ăla cu portbagajul nu m-a zguduit prea tare, ca şi ăla avea nevoie, Marcel, de puţină linişte în partid.
Răzvan Zamfir: Buzatu? Păi lui Buzatu i s-a tăiat doza de susţinere politică. Ţinea postul de la Consiliul Judeţean ocupat, când putea să vină un tânăr cu perspective.
George Rîpă: Asta e o realitate pe care oamenii o înţeleg din ce în ce mai bine, înţeleg faptul că există aceste două Românii: una a specialilor şi una a lor.
Din tagma asta a specialilor nu fac parte doar băieţii din justiţie, din anumite zone ale administraţiei, şi putem să extindem, că sunt şi anumite instituţii, servicii, politică şi aşa mai departe, ci fac parte, iată, inclusiv interlopii. De ce? Pentru că au o anumită putere de negociere financiară, habar n-am. Eu sunt absolut sigur că dacă eu, Tetelu sau tu, sau eu ştiu cine, aveam situaţia asta, deşi e greu de crezut, pentru că suntem oameni care, aşa cum am zis, respectăm legea, şi am vrut să plecăm, nu până în Grecia, unde vrea domnul ăsta să plece, nu ştiu, până la Giurgiu, cred că nu ne lăsau să plecăm din Bucureşti. Doar că noi suntem în acei 90 şi ceva la sută, care suntem acea Românie care nu are drepturile pe care le are cealaltă Românie.
Suntem în situaţia în care avem cu adevărat nevoie de un nou contract social, de o nouă reaşezare a societăţii româneşti pe alt tip de baze. Asta nu se va întâmpla în următorul deceniu, sau cel puţin în viitorul extrem de previzibil. Şi în continuare ne vom mira, seară de seară, de faptul că interlopul, nu ştiu cum îl cheamă, să trăiască şi el şi... La mulţi ani... se urcă într-un avion şi pleacă în Grecia, deşi are control judiciar. Ce să zic? La mai mare, felicitări, domnilor judecători.
Răzvan Zamfir: Păi a fost ziua lui de naştere, deşi "La mulţi ani" ăsta când ai şi un dosar penal... Judecătorul de la Tribunalul Bucureşti a avut abordarea asta, şi am aici un extras din motivarea deciziei, spune omul acolo cu o înţelegere demnă de o cauză mai bună, de ce trebuie lăsat, pentru că e un eveniment frumos, celebrează două evenimente importante din familie ...
Procurorul zice: nu e oportună încuviinţarea permisiunii părăsirii ţării, pentru că există riscul să nu se mai întoarcă inculpatul sau să ajungă la conflicte voluntare sau involuntare pe teritoriul statului grec, având în vedere profilul lui înclinat către acte de violenţă.
Dar argumentele au fost şi iată au cântărit mai greu - e o perioadă estivală, şi doi, e despre viaţa unor copii, că au terminat facultatea.
Dragoş Muşat (Tetelu): Da, eu cred că judecătorii, procurorii, interlopii, infractorii au început să facă toţi parte din statul paralel. De ce zic: statul paralel e format şi din organele acestea ale dreptăţii şi din infractori? Cumva începe să se nască o solidaritate şi o încredere unii în alţii. Adică, când îl iei la anchetă, îl întrebi de una, de altă, când îl întrebi de ceva, rămâne aşa, un dialog între ei. Şi, cumva, eu ştiu de tine, tu ştii de mine. Şi este probabil ca sistemul acesta judiciar să aibă mai multă încredere în interlop decât în cetăţeanul obişnuit. Pentru că, cumva, dom'le, suntem în aceeaşi oală, dacă e să o luăm aşa, adică noi suntem statul, de fapt, aşa-zis şi cei buni şi aşa-zis şi cei răi sunt mai aproape unii de alţii, şi cumva am mai mare încredere în tine, dom'le, ca infractor. Că te duci acolo şi promiţi, faci ceea ce ai promis. Pentru că dacă zice George Rîpă, bă, m-aş duce în Grecia şi o să beau şi o să mănânc, nu fac nimic rău, eu nu am încredere în tine, că nu te cunosc, n-ai semnat nimic acolo. Aşa dacă tu eşti interlop, tu eşti parte cu mine în sistem. De aceea am zis statul paralel.
George Rîpă: Acum mă gândesc la o chestie. Noi să zicem că eram în locul judecătorului ăla, dom'le, dar unde vrei să pleci? În Grecia. Păi în Grecia noi îl avem pe un fugar extrem de cunoscut, medic notoriu...
Răzvan Zamfir: Domnule Rîpă, pe principiul ăsta nu mai poate pleca omul nicăieri în străinătate, că noi avem fugari în toate ţările.
George Rîpă: Dar are control judiciar, nu e vorba de noi. Adică să te gândeşti, bă, Oprescu este protejat de statul grec...
Răzvan Zamfir: ...noi avem fugari nereturnaţi în toate ţările europene şi chiar şi în Republica Moldova. Că asta mi se pare interesant, că şi Republica Moldova strâmbă din nas - să ne dea şi nouă fugarul, hai să vedem dacă îi respectaţi drepturile cum trebuie...
George Rîpă: Nu, acum serios, e de noaptea minţii, nu? Adică pleacă interlopul, ridică mâna, două degete. Da, spuneţi, domnule interlop. Să plec şi eu până în Grecia.
Dragoş Muşat (Tetelu): E şi aproape Grecia. Şi, asta zic, s-a creat un sentiment de încredere între interlop şi justiţie. Te ştiu, domnule. Deci mai degrabă am încredere în dumneata că o să faci ce zici, decât într-un cetăţean obişnuit, pe care nu-l cunosc. De unde ştiu eu că se duce el în Grecia şi se întoarce cetăţeanul obişnuit? E la fel şi în istorie cu justiţia...
Răzvan Zamfir: Judecătorul de cameră preliminară a aprobat sejurul în Grecia, apreciind că, cităm, motivele invocate de inculpat, dorinţa de a petrece vacanţa împreună cu familia constituie argumente pertinente, iar documentele depuse la dosar fac dovada existenţei unei rezervări pentru perioada solicitată de inculpat, cât şi a faptului că serviciile de transport au fost deja achitate.
Domnule, vreau să fac o paralelă între angajaţii de la privat şi inculpaţi. Dar dacă tu vrei să-ţi iei concediu în anumite domenii de activitate din mediul privat, când toată lumea pleacă, când e nevoie de tine la muncă, îi spui, domnule, eu mi-am luat deja sejurul. Angajatorul spune, dar m-ai întrebat când ai luat sejurul, ca să mă pui în faţa faptului împlinit? Ştii, judecătorul e mult mai înţelegător.
Dragoş Muşat (Tetelu): Acum am râs, da? Că a trebuit să facem şi partea anecdotică. Dar hai să o luăm acum şi un pic serios, da?
George Rîpă: Eu am fost foarte serios când am spus că interlopii au ajuns să fie parte a specialilor din România.
Dragoş Muşat (Tetelu): Hai să gândim acum. Vă propun să facem cum fac eu la mine, la "Mintea lui Tetelu". Hai să încercăm să aflăm care este adevărul. Suntem proşti. Aşa plec eu de la premisa asta. Bă, sunt prost. Trebuie să mă gândesc să văd totuşi care este, până la urmă, concluzia corectă. Am râs de judecător că i-a permis.
Dar, atenţie, hai să ne gândim la sistemele judiciare. Şi acum chiar vorbim un pic serios, da? Sistemele judiciare de afară sunt mai permisive cu o anumită categorie de infractori. De ce? Bă, pentru că s-a săturat şi statul să tot stea cu ei pe cap. Am făcut un podcast legat de un film documentar despre hoţii de buzunare. Se numeşte Amar, care mai poate fi vizionat pe la o cinematecă, ceva de genul, nu ştiu exact unde, dar el există.
Şi acolo ce am aflat din documentar e că infractorii aceştia care sunt mărunţi, deci hoţii de buzunare - care sunt infractori mărunţi, să fie clar - o să-i vedeţi, în realitate, cu viaţa lor - foarte interesant, cu familiile, relaţiile, cum fură, merg în Germania, în Franţa. Şi o să vedeţi exact cum gândesc. Şi ei au intrat în logica de afară, care spune, domne, nu îmi mai bat capul cu românaşii ăştia, că mă ţin la puşcărie. Şi ei judecă ţările în funcţie de locurile în care este mai laxă toată partea asta de constrângere. Şi pentru ei, ţările cele mai mişto sunt ţările nordice. Domne, acolo, aproape că nu se face nimic, chiar şi în ţări ca Spania, de exemplu, până la, nu ştiu, 400 de euro, nu mai e infracţiune. Şi cumva, e o logică afară de a relaxa un pic sistemul ăsta.
Acum, hai să ne gândim şi pe partea aia că poate judecătorul, hai că am râs un pic, dar hai să fim şi oameni cu mintea.
Răzvan Zamfir: Poate a avut şi el argumente.
Dragoş Muşat (Tetelu): Hai să vedem, că poate argumentul nu e atât de tâmpit. Noi am râs, dar poate nu e tâmpit. Că dacă le dai şi tu un pic de încredere, altfel se integrează şi ei, pentru că, până la urmă, noi ce ne dorim? Ca unii care au greşit, să nu mai greşească. Dacă tu tot îi dai în cap şi îi consideri infractori în continuare ... dacă tu îi dai un pic de încredere, poţi să creşti din infractor un om.
Şi oamenii din acest documentar vorbeau despre puşcăriile unde au fost ei, cred că undeva, într-adevăr, în ţările nordice, unde puteau pleca acasă. Atenţie! În weekend se duceau şi făceau grătar. Practic, spuneau ei, că era o plăcere să faci puşcărie acolo. Adică te duceai, dar oricum îi prindea, nu ai cum să nu te prindă la un moment dat. Dar nu e aşa o mare problemă să te prindă în Norvegia... Dom'le, du-te acasă trei zile, lasă-ne, că oricum scăpăm şi de mâncarea ta, nu suntem nici responsabili, că semnezi acolo. Du-te! Şi cumva, poate e din logica asta, adică noi am râs, dar poate să gândim şi aşa.
Răzvan Zamfir: Dar ăştia erau nişte mărunţi.
George Rîpă: Hai, acum... e un lider de clan bun. Este interlop bun şi interlop rău.
Dragoş Muşat (Tetelu): Chestia umană e în fiecare om care a făcut o infracţiune... Eu am avut ocazia să interacţionez cu oameni care au fost infractori, care au fost inclusiv criminali şi am avut curiozitatea să discut un pic mai adânc. În sufletul lor, să ştii că nimeni nu-şi doreşte să fie nici criminal, nici să fie toată viaţa scos din societate. Să ştii că ei, după ce au greşit, îşi doresc reintegrarea. Poate şi săracul lider de clan, poate n-ar vrea să fie lider de clan, - nu ştiu acum exact, poate vrea sau nu vrea. Dar poate, dacă ar fi avut ocazia... Ei bine, ai întrebat vreodată vreunul dintre liderii ăştia: domnule, dacă era să te trimită familia să faci nu ştiu ce şcoală, ai fi făcut? ... o să-ţi dau să vezi, şi o să fii surprins că o să zică, bă, aş fi preferat să fac asta în loc să fac infracţiune.
Răzvan Zamfir: B1 are singura emisiune cu condamnaţi din România. O foarte bună emisiune, excepţională, cu Adriana Stoicescu - în fiecare săptămână interviuri cu condamnaţi. Deci există şi exerciţiul ăsta al interacţiunii cu omul condamnat şi găseşti acolo nişte gafe, nişte alunecări, un călcat strâmb care te-a dus în puşcărie şi că sunt şi oameni cu vocaţie de vieţaşi.
Dragoş Muşat (Tetelu): Într-adevăr, unii îşi doresc să fie acolo, sunt oameni care nu se pot adapta. N-au nevoie de viaţa de aici, acolo e viaţa lor, nici nu se regăsesc aici, adică pentru ei este greu.
George Rîpă: Ce spui tu cu chestiunile astea? Începând cu anii '60-'70, a avut loc o schimbare de paradigmă în anumite ţări europene, ca efect al presiunii stângii intelectuale, dacă vrei, în sensul că, brusc, în momentul în care identificai un infractor, am început să vedem, să ne uităm în spatele lui şi să spunem: l-a bătut taică-su cu cureaua când era mic, de aia el a violat un copil; a avut, nu ştiu ce probleme sociale... a omorât un om.
Răzvan Zamfir: Ceea ce nu înseamnă că aşa se petrec lucrurile.
George Rîpă: Doar că noi avem o problemă, pentru că foarte mulţi dintre noi am avut anumite probleme, mai ales că trăim în România, cei care au copilărit în anii '80, în anii '90, cu toţii am avut nişte probleme sociale. Chiar dacă eram în ceea ce s-ar numi clasa medie, nu aveam toţi calculatoare, nu aveam bicicletă, nu aveam... Ăsta nu mi se pare un argument. Ăsta mi se pare un argument prin care tu încerci să justifici o încălcare a legii. Societăţile care au venit şi au spus aşa, ok, suntem mult mai îngăduitoare cu cei care comit infracţiuni, în acele societăţi, infracţiunile au crescut.
Dragoş Muşat (Tetelu): Dar nu ştiu dacă era vorba de îngăduitoare, ci pur şi simplu mai înţelegătoare şi să dea pedeapsa în funcţie de circumstanţe.
George Rîpă: Criminalitatea a crescut foarte mult, de exemplu, în ţări precum Franţa, în ţări precum Olanda... sau în diferite state americane, cum ar fi în California. În California, ce e sub 900 de dolari, statul nu mai are ce să-ţi facă. Astfel încât se fură din magazine inclusiv telefoane scumpe şi aşa mai departe, vin oamenii, pur şi simplu smulg telefoane, laptopuri şi aşa mai departe.
Dar ce spune Tetelu se întâmplă şi în România, dar nu se întâmplă pentru ăştia care fac pickpocketing şi aşa mai departe, ăştia care fac chestii mărunte, ci se întâmplă pentru gulerele albe. Pentru că deja noi vedem cum nişte dosare de corupţie "minunate", în care avem prejudicii de milioane de dolari, se încheie cu nişte condamnări de alea... sau cu suspendări.
Răzvan Zamfir: Ştii ce n-am înţeles, George? Că mai devreme, când ai invocat un model american, îmi spuneai că acolo ar trebui să ajungem, sau era...
George Rîpă: Nu, acolo e o problemă pentru că criminalitatea în California şi în New York, adică statele cele mai socialiste, este cea mai ridicată din America. Criminalitatea cea mai mică e în statele republicane. Criminalitatea, în momentul în care vii cu legi din ce în ce mai laxe pentru încălcarea legii, o vei încuraja. La fel cum s-a întâmplat şi cu drogurile. Deja avem un deceniu de când Olanda încearcă să strângă puţin cureaua pe chestia asta cu drogurile. Pentru că a ajuns Amsterdamul... înţeleg că s-a mai curăţat puţin.