Duterte anunţă separarea Filipinelor de SUA. Viitorul relaţiilor bilaterale nesigur
alte articole
Viitorul relaţiilor bilaterale dintre SUA şi Filipine este nesigur în urma declaraţiilor conflictuale din partea preşedintelui filipinez şi a ministrului Comerţului.
În timpul unui forum economic în Beijing, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a declarat joi că ţara se separă de SUA.
Aceste remarci au fost făcute la scurt timp după ce Duterte a oferit Beijingului o izbândă diplomatică majoră căzând de acord să reia dialogul privind disputa lor teritorială în Marea Chinei de Sud după luni de tensiuni.
“În acest loc îmi anunţ separarea de Statele Unite”, a declarat Duterte oamenilor de afaceri chinezi şi filipinezi prezenţi la un forum în Marea Sală a Poporului din Beijing la care a participat şi vicepremierul chinez Zhang Gaoli.
Legăturile apropiate cu China ar putea adânci o scindare politică între Filipine şi SUA. De când a ajuns la conducerea ţării în 30 iunie, Duterte nu şi-a ascuns animozitatea faţă de America, sau cel puţin faţă de preşedintele american Barack Obama.
După ce l-a insultat pe Obama de mai multe ori, Duterte susţine acum că va ordona suspendarea exerciţiilor militare comune dintre armatele americană şi filipineză.
În Washington, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că remarcile lui Duterte sunt “în mod inexplicabil în dezacord cu relaţia foarte apropiată pe care o avem cu poporul filipinez precum şi cu guvernul ţării la multe niveluri diferite, şi nu doar dintr-o perspectivă a securităţii”.
Dar, vineri dimineaţa, ministrul filipinez al comerţului Ramon Lopez a încercat să clarifice, sau să amelioreze, comentariile lui Duterte într-un interviu cu CNN.
“Preşedintele nu a discutat despre separare”, a susţinut Lopez din Beijing.
“În ceea ce priveşte relaţiile economice, noi nu punem capăt investiţiilor şi comerţului cu America. Preşedintele a menţionat în mod specific dorinţa sa de a întări şi mai multe legăturile cu China şi regiunea ASEAN, cu care am făcut comerţ timp de secole”.
El a adăugat că Filipine “încearcă să nu fie atât de dependentă de o singură parte”.
Lopez a susţinut că “în mod sigur, noi nu punem capăt activităţilor comerciale şi de investiţii cu Occidentul, în special cu SUA”.
Dar admiraţia lui Duterte pentru regimurile autoritare nu se limitează la China, ci include şi Rusia, declarându-i liderului chinez că el s-a “realiniat curentului lor ideologic”.
“Poate voi merge de asemenea în Rusia pentru a discuta cu [preşedintele Vladimir] Putin şi să îi spun că suntem trei care ne opunem lumii – China, Filipine şi Rusia”, a declarat el. “Este singura cale”.