După înlăturarea lui Bo Xilai, căutările web pentru "recoltarea de organe" sunt dintr-odată permise

Postări pe un micro blog popular chinez comentează despre recoltarea forţată de organe pe care regimul chinez o continuă sistematic din 2001, şi a cărei victime sunt prizonieri politici sau de conştiinţă
Postări pe un micro blog popular chinez comentează despre recoltarea forţată de organe pe care regimul chinez o continuă sistematic din 2001, şi a cărei victime sunt prizonieri politici sau de conştiinţă (Weibo.com)

Partidul Comunist din China impune un regim de cenzură atât de strict asupra Internetului, încât atunci când există o scăpare – mai ales una mare şi evidentă – observatorii pot trage concluzia că ea trebuie să fi fost pur si simplu deliberată.

Deci atunci când, la scurt timp după ce a fost anunţată pe 28 septembrie excluderea din partid a membrului Biroului Politic Bo Xilai, căutările pentru termeni politici extrem de sensibili, cum ar fi "recoltarea pe viu" şi "Recoltarea sângeroasă", au fost acceptate pe cele mai multe siteuri populare, analiştii au încercat să îşi dea seama ce înseamnă aceasta.

"Eu cred că numai o mână de oameni ştiu cu adevărat ce înseamnă asta", a scris într-un e-mail Ethan Gutmann, un cercetător care a scris pe larg cu privire la practicile abuzive de transplant de organe din China.

"Este amăgitor să ne imaginăm că acest lucru sugerează că cineva de la centru trimite un mesaj către suporterii intransigenţi şi latenţi ai lui Bo", ceva de genul: "Am fi putut duce acuzaţiile împotriva lui Bo mult, mult mai departe. Deci îi facem o favoare lui Bo. Plecaţi. Uitaţi despre asta. E Chinatown". Ultima propoziţie se referă la ideea că în Chinatown, mafioţii nu se informează între ei.

Două platforme importante asemănătoare Twitter, Sina Weibo şi Tencent Weibo (Weibo înseamnă "microblog" în chineză), au ridicat interdicţia privind căutările de termeni asociaţi cu recoltarea forţată de organe. Articolele din ediţia chineză a ziarului The Epoch Times, care detaliază mărturiile recente despre acest subiect din cadrul Consiliului pentru Drepturile Omului al Organizaţiei Naţiunilor Unite, au fost difuzate de utilizatorii de Internet din China utilizând aceste cuvinte cheie.

Termenii care au fost deblocaţi, cum ar fi "recoltarea pe viu", sunt aproape exclusiv folosiţi pentru a desemna acuzaţiile de recoltare de organe pe viu de la prizonieri de conştiinţă, de cele mai multe ori de la practicanţi Falun Gong.

O secvenţă similară de evenimente a avut loc în martie, după ce Wang Lijun a fugit la Consulatul SUA din Chengdu. Se crede că el ar fi divulgat oficialilor americani date despre implicarea sa în activităţile de recoltare forţată de organe din nord-estul Chinei.

Între 2003 şi 2008, Wang a fost şeful securităţii din oraşul Jinzhou şi a condus un laborator medical ataşat Biroului de Securitate Publică şi axat pe cercetarea transplantului de organe.

Într-un discurs ţinut cu ocazia decernării unui premiu şi care a fost postat on-line, Wang a recunoscut că a participat la "mii" de operaţii de transplant efectuate pe loc. Având în vedere contextul remarcilor sale, analiştii au ajuns la concluzia că multe dintre transplanturi au fost efectuate în timp ce victimele erau încă în viaţă şi că cele mai multe dintre victime erau, probabil, practicanţi ai disciplinei spirituale Falun Gong, o practică populară tradiţională care este persecutată în China din 1999.

Analiştii şi-au format părerea că liderii de vârf ai partidului erau conştienţi de crimele lui Wang, şi, prin publicarea eficientă de informaţii cu privire la legătura lui cu ei, au încercat să cureţe imaginea Partidului Comunist ca întreg de implicarea în persecuţia împotriva acestei practici spirituale, deşi nu prea le-a reuşit.

Microblogurile Sina şi Tencent au ridicat şi interdicţiile cu privire la numele Bo Xilai, Gu Kailai şi Wang Lijun. Gu Kailai este soţia lui Bo şi a primit recent o condamnare la moarte cu suspendare, pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood.

Schimbările legate de cenzură, deşi subtile, au stârnit discuţii şi analiză din partea internauţilor.

"Astfel de crime odioase au fost deja făcute cunoscute la nivel internaţional, dar nu mulţi oameni din China sunt conştienţi de acest lucru, unde informaţia este puternic blocată", a scris un utilizator. "Instigatorii sunt forţele cele mai rele de extremă stânga. Aceştia trebuie traşi la răspundere şi judecaţi!" Termenul "de stânga" se referă la intransigenţii din Partid.

"Recoltarea de organe pe viu atinge o coardă sensibilă a Partidului, astfel încât membrii săi nu îndrăznesc să vorbească despre asta", a scris un utilizator Tencent.

"Guvernatorul B [Bo Xilai] a comis crime pentru a sustrage organe pe viu pentru transplanturi. Când vor fi judecate crimele sale împotriva umanităţii?", a mai scris un alt utilizator.

Un altul a afirmat: "Ei nu îndrăznesc să lase publicul să afle despre recoltarea de organe pe viu şi despre vânzarea de organe, deoarece ei vor dispărea când acest lucru va deveni cunoscut."

"Toată lumea ştie că Partidul Comunist dă dovadă de o grijă meticuloasă în fiecare declaraţie cu privire la problema Bo Xilai, pentru că este un caz deosebit de sensibil. Ei acordă o atenţie deosebită fiecărui semn de punctuaţie", a declarat analistul de politică chineză Lin Zixu, într-un interviu cu Sound of Hope, o reţea de radio în limba chineză cu sediul în afară Chinei.

El a afirmat că mulţi oameni din interiorul Chinei, inclusiv lideri de partid, ştiu deja despre Bo şi despre implicarea lui Wang în recoltarea de organe. "Acei oameni din Partid care nu au fost implicaţi, ştiau că mai devreme sau mai târziu acest lucru va lua proporţii şi că atunci ei vor fi nevoiţi să spună că investigau situaţia în tot acest timp, astfel încât să poată împinge responsabilitatea asupra lui Bo Xilai şi a altora", a afirmat el.

Lin a continuat: "Dar în acest moment, toată lumea ştie că motivul fundamental pentru care a avut loc acest lucru a fost sistemul Partidului Comunist."