Poliţistul chinez care a început scandalul primeşte 15 ani


Wang Lijun în sala de judecată din Chengdu pe 18 septembrie. Wang a fost acuzat de patru crime, dar analistii spun ca cele mai sensibile crime, din punct de vedere politic, au fost acoperite de regimul comunist chinez
Wang Lijun în sala de judecată din Chengdu pe 18 septembrie. Wang a fost acuzat de patru crime, dar analistii spun ca cele mai sensibile crime, din punct de vedere politic, au fost acoperite de regimul comunist chinez (Weibo.com)

Într-o notă de trei propoziţii, care a fost publicată prima dată în limba engleză, portavocea Partidului, agenţia de ştiri Xinhua, a anunţat că Wang Lijun va primi 15 ani de închisoare.

Wang este fostul şef al poliţiei din Chongqing, sud-vestul Chinei - a cărui fugă la un consulat american, pe 6 februarie, a declanşat cel mai mare scandal politic care a lovit regimul chinez în ultimii ani.

Procesul împotriva lui Wang a început în secret pe 17 septembrie şi a continuat pe 18 septembrie, el fiind acuzat de "nerespectarea legii pentru interese egoiste, dezertare, abuz de putere şi luare de mită". Ziarele oficiale care răspândesc propaganda au publicat ulterior o analiză detaliată pe mai multe pagini, care a examinat presupusele crime ale lui Wang, implicându-l şi pe fostul său şef, Bo Xilai.

Povestea, după cum este spusă de Partidul Comunist Chinez, relatează în mare parte despre muşamalizarea de către Wang a crimei comise de soţia lui Bo, Gu Kailai, care l-a ucis pe omul de afaceri britanic Neil Heywood. Nimic din cazul împotriva lui Wang nu a menţionat implicarea sa în recoltarea de organe de la prizonierii din nord-estul Chinei, cu care acesta s-a lăudat într-un discurs din 2006. Analiştii spun că aceste organe au fost, probabil, eliminate din corpuri vii şi că aceste corpuri aparţineau practicanţilor Falun Gong, o disciplină spirituală persecutată de regimul chinez.

Analiza oficială recentă a infracţiunilor lui Wang a păstrat tăcerea asupra acuzaţiilor de "abuz de putere". Analiştii susţin că Wang a ascultat apelurile telefonice ale liderilor comunişti de vârf, la cererea lui Bo Xilai, care dorea o poziţie importantă în Partidul Comunist. Relatarea PCC evită astfel să atragă atenţia asupra luptei facţionare în care a fost implicat şi Bo.

Cenzorii internetului au fost mobilizaţi în forţă după anunţarea sentinţei lui Wang, care a avut loc la începutul zilei de luni, în China. Comentariile de pe Sina Weibo, o platformă populară asemănătoare Twitter, au fost repede şterse. "800 de postări au devenit 500, cât ai clipi", a afirmat un internaut.

Conţinutul multora era batjocoritor, ironic şi plin de sarcasm şi dezgust faţă de autorităţi, despre care mulţi internauţi cred că au ascuns detaliile legate de infracţiunile săvârşite de Wang şi Gu, întreaga situaţie fiind ascunsă.

Un mesaj care nu a fost şters a apreciat că sentinţa părea prea uşoară pentru toate probleme cu care s-au confruntat autorităţile. "Patru infracţiuni mari, astfel încât, în medie, vorbim de mai puţin de patru ani per infracţiune. A meritat? Acei săraci dramaturgi au muncit din greu!"

Nota editorului: Când fostul şef de poliţie din Chongqing, Wang Lijun, a fugit la Consulatul SUA din Chengdu, pe 6 februarie, acesta a iscat o furtună politică ce se află încă în plină desfăşurare. Lupta din spatele scenei este influenţată de atitudinea pe care oficialii o vor lua faţă de persecuţia împotriva Falun Gong. Fracţiunea ce are mâinile pătate de sânge – oficialii pe care fostul lider PCC, Jiang Zemin, i-a promovat în scopul punerii în aplicare a persecuţiei – caută să evite asumarea responsabilităţii pentru crimele săvârşite şi să îşi continue campania. Alţi funcţionari refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele prezintă o alegere clară pentru funcţionarii şi cetăţenii din China, precum şi pentru oamenii din întreaga lume: fie sprijină, fie se opun persecuţiei împotriva Falun Gong. Istoria va consemna alegerea fiecărei persoane în parte.

O parte din documentarea pentru acest articol a fost făcută de Ariel Tian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe