Congresul SUA deplânge vasta recoltare de organe din China

Audiere de către Congresul american a mărturiilor legate de recoltarea de organe pe care o practică regimul chinez, 12 septembrie 2012. Mii de prizonieri de conştiinţă sunt supuşi extragerii forţate de organe de către autorităţile chineze
Audiere de către Congresul american a mărturiilor legate de recoltarea de organe pe care o practică regimul chinez, 12 septembrie 2012. Mii de prizonieri de conştiinţă sunt supuşi extragerii forţate de organe de către autorităţile chineze (Matthew Robertson / The Epoch Times)

Un congresman a declarat că termenul de "crime împotriva umanităţii" pare inadecvat pentru atrocităţile tocmai descrise. Un altul a spus că a fost "crima cea mai monstruoasă" de care a auzit vreodată.

Ei tocmai au auzit mărturiile din cadrul unei audieri miercuri în Congres, în care s-a descris cum Partidul Comunist Chinez a ucis zeci de mii de prizonieri de conştiinţă pentru organele lor, de la începutul secolului. Cele mai multe victime au fost practicanţi Falun Gong, o disciplină spirituală chineză.

În multe cazuri le-au fost prelevate organele din corpurile lor în timp ce ei încă erau în viaţă, astfel fiind omorâţi. Dar deşi dovezile au început să apară încă din 2006, guvernele din întreaga lume au făcut prea puţin în această privinţă.

În 12 septembrie, fiecare martor a contribuit cu propria perspectivă privind această poveste.

Ethan Gutmann, un ziarist de investigaţie, a menţionat declaraţiile mai multor martori, cu mulţi dintre ei discutând aprins pe această temă, printre aceştia aflându-se foşti chirurgi şi asistente medicale, care aveau cunoştinţe directe despre recoltare de organe de la prizonieri de conştiinţă.

El a intervievat şi practicanţi Falun Gong închişi, cărora le-a fost testat tipul de sânge, analiză necesară în recoltarea de organe. El a deplâns lipsa de interes din Occident faţă de dovezile pe care el şi alţii le-au adunat şi a cerut comisiei să invite martorii pentru a fi interogaţi.

Dr. Gabriel Danovitch, profesor de medicină la UCLA, a observat eforturile pe care organizaţiile medicale internaţionale le-au făcut pentru a schimba practicile abuzive de recoltare de organe din China. În răspunsul său la o întrebare, el a menţionat că cel puţin unul dintre pacienţii săi a mers, contrar îndemnului său, în China pentru a primi un "rinichi la cerere." Danovitch a scris un articol pentru recenta publicaţie Organe de Stat, care tratează acest subiect.

Dr. Damon Noto, purtătorul de cuvânt al societăţii medicale Medici Împotriva Recoltării Forţate de Organe, a prezentat o analiză istorică minuţioasă a începuturilor recoltării de organe de către PCC, şi a continuat cu o povestire ce a condus la concluzia finală că Partidul a recoltat organe de la circa 60.000 de prizonieri de conştiinţă Falun Gong.

Aparatului militar al PCC a început această practică cu deţinuţii condamnaţi la moarte în anii 1990, iar după 1999 şi-a îndreptat atenţia spre populaţia nou-persecutată Falun Gong. A avut loc o "creştere exponenţială a numărului de transplanturi" din 2000 încoace, a spus Noto.

Charles Lee, un purtător de cuvânt al Centrului Global pentru retragerea din Partidul Comunist Chinez, o organizaţie care facilitează demisiile din partid, a declarat că PCC are o istorie criminală îndelungată, iar recoltarea de organe face parte din aceasta.

Faptul că această şedinţă a avut loc reflectă un progres în cunoaşterea acestei probleme. O serie de cercetători implicaţi în documentarea crimelor ce au reprezentat subiectul audierii, au lucrat ani de zile, fără a primi suficientă atenţie din partea mass media şi chiar mai puţină recunoaştere din partea guvernelor, care au considerat că este important să menţină relaţii bune cu Partidul Comunist Chinez (PCC).

La audieri a fost prezent David Kilgour, un fost parlamentar canadian, care ştie foarte bine acest lucru. În 2006, el a scris împreună cu David Matas un raport revoluţionar, care a fost revizuit, actualizat şi apoi conţinutul a fost publicat într-o carte în 2009: "Recoltarea sângeroasă: Raport cu privire la afirmaţiile despre prelevarea de organe de la practicanţii Falun Gong din China."

De atunci el şi David Matas, un distins avocat pentru drepturile omului, au călătorit în jurul lumii spunând oficialilor publici, cercetătorilor în domeniul drepturilor omului, jurnaliştilor, şi oricui altcuiva dornic să asculte, despre rezultatele cercetării lor. Dar în general, subiectul nu este bine cunoscut.

Kilgour crede că momentul acestei audieri, cu aproximativ o lună înainte de deschiderea preconizată a marelui conclav politic al PCC, atunci când vor fi inauguraţi noii lideri, este semnificativ.

"Adevărul este că jaful de organe este o problemă ce are legătură cu [situaţia politică chineză], fiind o pată pe conştiinţa intransigenţilor de la conducere", a declarat Kilgour. El a jucat un rol important în luptele politice recente, potrivit analiştilor.

"Acesta face parte dintr-un întreg", a declarat Kilgour în faţa audierii în cadrul căreia crimele legate de recoltarea de organe de către PCC vor fi, în cele din urmă, luate în considerare şi vor deveni un eveniment istoric.

"Este un fapt acceptat acum, se poate simţi asta", a declarat Ethan Gutmann. Gutmann a scris o serie de articole de investigaţie privind recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă din China. "Ei vorbesc despre asta ca şi cum nu e ceva ce ar trebui investigat. Este un fapt acceptat", a spus el.

Audierea a fost organizată şi coprezidată de doi membri ai Comitetului pentru Afaceri Externe al Camerei Reprezentanţilor: Rep. Dana Rohrabacher (R-Calif.), preşedinte al Subcomisiei pentru supraveghere şi investigaţii, şi Rep Chris Smith (RN.J.), preşedinte al Subcomisiei pentru Africa, sănătatea globală şi drepturile omului.

Michael Posner, asistentul secretarului de stat pentru democraţie, drepturile omului şi forţa de muncă din Departamentul de Stat, a fost invitat să depună mărturie, dar nu a participat.

Rep Smith a spus că existenţa crimelor discutate de martori "ne împinge într-o lume oribilă, o lume care pune presiune chiar şi asupra limbii noastre, făcând din "barbar" un cuvânt prea slab. Dacă acest lucru este adevărat, chiar şi termenul juridic puternic "crime împotriva umanităţii" pare inadecvat, lipsit de groază."

Reprezentantul Bass (RN.H.) a descris problema ca fiind "profund tulburătoare."

Rep Rohrabacher, care a fost preşedintele principal al consiliului, a fost explicit în afirmaţiile sale.

"Vorbim despre o crimă monstruoasă. ... Să deschizi corpul cuiva, care pur si simplu are anumite idei religioase, personale sau politice care contravin voinţei elitei conducătoare, dar care nu reprezintă o ameninţare fizică la adresa regimului, este crima cea mai monstruoasă despre care am auzit vreodată", a afirmat el în remarcile sale de la sfârşit.

La un moment dat, el s-a adresat jurnaliştilor prezenţi şi a întrebat dacă Radio Free Asia şi Vocea Americii au raportat în legătură cu subiect. După ce şi-a dat seama că nu au făcut-o, el a spus: "Ruşine comunităţii noastră jurnalistice. ... Ruşine".

"Această audiere arată ce înseamnă de fapt America", a susţinut Rep Rohrabacher. "Dacă nu ne pasă de lucruri de genul asta, ce fel de ţară şi oameni vom deveni în viitor?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe