Bo Xilai exclus din Partidul Comunist Chinez

Bo Xilai, la ceremonia de închidere a Congresului Poporului din luna martie de la Beijing. Bo Xilai a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez.
Bo Xilai, la ceremonia de închidere a Congresului Poporului din luna martie de la Beijing. Bo Xilai a fost expulzat din Partidul Comunist Chinez. (Mark Ralston / AFP / Getty Images)

Bo Xilai, fost membru al Biroului Politic şi şef al oraşului din provinca Chongqing, precum şi figură centrală a celei mai grave crize politice a regimului chinez din ultima vreme, a fost exclus din Partidul Comunist Chinez, afirmă mass-media condusă de stat.

Bo Xilai a fost găsit vinovat de „grave violări disciplinare” într-un raport pregătit de agenţia internă de anchetare a Partidului. Vineri, oficialii de nivel înalt au adoptat concluziile raportului, iar mass-media condusă de Partid a anunţat expulzarea lui Bo. „A profitat de postul său pentru a obţine profituri pentru alţii şi a primit sume imense sub formă de mită, atât personal, cât şi prin intermediul familiei sale”, se afirma într-un anunţ al agenţiei Xinhua.

„Funcţia sa a fost, de asemenea, folosită abuziv de către soţia sa, Bogu Kailai [numele soţiei lui Bo este, de fapt, Gu Kailai] în scopul obţinerii de profituri pentru alte persoane, iar familia Bo a acceptat sume imense de bani şi proprietăţi de la alţii”, mai afirma articolul. „Bo a întreţinut, de asemenea, relaţii sexuale necorespunzătoare cu un anumit număr de femei.”

Afirmaţiile le-au reluat, în parte, pe cele descrise în reportajele mass-media vestice de la începutul acestui an când Wang Lijun, ajutorul lui Bo Xilai, a fugit la Consulatul Statelor Unite din Chengdu, declanşând o criză politică al cărei conflict continuă şi acum.

S-a spus că Bo a „violat în mod grav disciplina de Partid” în fiecare punct al carierei sale: când se afla la conducerea oraşului nord-estic Dalian, când era şef de Partid la nivelul provinciei Liaoning, când avea funcţia de ministru al comerţului, când era membru al Biroului Politic, şi, apoi, şeful filialei de Partid din Chongqing, ultima lui funcţie. Violările specifice nu au fost enumerate.

Conform afirmaţiilor Xinhua, cazul lui Bo va fi preluat de instanţele judecătoreşti.

Una dintre secţiunile articolului publicat a fost mai ambiguă decât celelalte, afirmând că „investigaţia a mai dezvăluit dovezi ce sugerează şi implicarea lui Bo în comiterea altor infracţiuni. Aceste „alte infracţiuni” nu au fost specificate, deşi implicarea lui Bo în implementarea persecuţiei practicii spirituale Falun Gong, în timp ce se afla la conducerea oraşului Dalian şi a provinciei Liaoning, ce au inclus detenţii arbitrare, torturi pentru extragerea de mărturisiri, precum şi muncă forţată, sunt binecunoscute. Există surse care au confirmat pentru The Epoch Times faptul că Bo a mai fost implicat şi în recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă aparţinând Falun Gong, crimă care indică şi faptul că Wang Lijun, aflat în subordinea sa, a fost îndeaproape părtaş, sub îndrumarea lui Bo.

Simultan cu anunţul pedepsei iniţiale aplicate lui Bo, a fost posibilă căutarea online a expresiei „recoltare pe viu” (huozhai) pe Sina Weibo, cel mai popular serviciu chinez de microbloguri. Cuvinte sensibile, precum numele liderilor de Partid sau termeni politici, sunt deseori blocaţi în căutările de pe Internet. Această expresie particulară „recoltare pe viu”, în chineză, este folosită, aproape exclusiv, pentru a face referire la recoltarea de organe de la prizonieri de conştiinţă încă în viaţă, în principal practicanţi Falun Gong. O căutare de vineri seară, ora Beijingului, a produs aproximativ 25.000 de rezultate.

Căutări pentru numele Gu Kailai, Wang Lijun şi Bo Xilai au fost, de asemenea, permise.

Nota redactorului: Când fostul şef al poliţiei din Chongqing - Wang Lijun - a fugit la consulatul Statelor Unite din Chengdu pe 6 februarie, pentru a-şi salva viaţa, a stârnit o furtună politică ce nu s-a domolit încă. Lupta din culise se învârte în jurul poziţiei adoptate de către oficiali faţă de persecuţia Falun Gong. Facţiunea cu mâinile pătate de sânge, formată din oficialii fostului lider al PCC Jiang Zemin, promovaţi pentru a desfăşura persecuţia, caută să se eschiveze de responsabilitatea crimelor lor şi să continue campania. Alţi oficiali refuză să mai participe la persecuţie. Evenimentele pun oficialii în faţa unei alegeri transparente, valabile de asemenea pentru cetăţenii chinezi, cât şi pentru oamenii din întreaga lume: să sprijine sau să se opună persecuţiei Falun Gong. Istoria va înregistra alegerea făcută de fiecare om în parte.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe