Reprimarea traficului de organe din China amplifică recoltarea forţată
La data de 23 februarie, în oraşul Dongguan din provincia Guangdong, sudul Chinei, dl. Shu s-a prezentat la un spital local cu o poveste lungă. A spus unui doctor din camera de gardă că se trezise în camera sa de hotel, observând că îi lipsea un rinichi şi găsind suma de 20.000 de yuani (3.151 USD) lăsată pe masa de lângă patul său.
Conform reportajelor din mass-media chineză, poliţia a investigat cazul şi a descoperit că bărbatul, de fapt, îşi vânduse rinichiul. Doctorul care a efectuat transplantul, precum şi alţi şapte suspecţi implicaţi în cumpărarea rinichiului şi ulterior în transplantarea acestuia, au fost judecaţi la data de 31 august în Dongguan.
Reportajul despre acest proces, care a apărut în cotidianul local din Guangzhou, a fost preluat online de către portavocea Partidului, Cotidianul Poporului, semn că regimul chinez doreşte cunoaşterea pe scară largă a acestei acuzări.
Cazul din Dongguan este cel mai recent dintr-o serie de acuzaţii privind traficul de organe. Aceste cazuri, care atacă una dintre problemele asociate transplanturilor de organe din China, fac ca spitalele să se bazeze tot mai mult pe recoltarea de organe de la prizonierii de conştiinţă.
Primul caz de trafic cu organe a implicat un grup de 16 oameni din provincia Jiangsu, estul Chinei, persoanele fiind acuzate de câştigul a milioane de yuani din transplanturile a 51 de rinichi între lunile martie şi decembrie 2010.
La începutul lunii august, mass-media condusă de statul chinez a efectuat reportaje potrivit cărora, din luna aprilie, poliţia a arestat 28 de grupuri angajate în traficul cu organe în 18 provincii.
David Matas este coautorul (alături de David Kilgour) cărţii Bloody Harvest [Recoltare Sângeroasă - n.trad.], cea dintâi investigaţie asupra atrocităţii recoltării forţate de organe pe viu din China. Acesta afirmă că actuala represiune a traficului de organe nu ar trebui confundată cu vreun fel de suprimare a recoltării forţate de organe pe viu, care se află în curs de desfăşurare.
"Actuala legislaţie [din China] permite donarea de organe din partea rudelor în timpul vieţii", a scris Matas într-un e-mail. "Au existat fraude comise prin utilizarea acestei excepţii, pe care autorităţile au încercat să o controleze."
Comentatorul politic Zhang Tianliang a declarat pentru postul de televiziune New Tang Dynasty că în China se efectuează zeci de mii de transplanturi de organe anual, precum şi faptul că spitalele trebuie să se bazeze pe o aprovizionare importantă cu organe, nu pe câteva zeci de bande criminale având în vedere un volum atât de mare.
"Donatorul trebuie să aibă un organ compatibil [cu organismul receptorului - n. trad.]", a afirmat Zhang. "Niciun spital nu poate garanta această compatibilitate. Aceasta înseamnă că orice spital care efectuează o cantitate atât de importantă de transplanturi trebuie să posede o sursă sistematică de donatori."
Doctorul acuzat săptămâna trecută în Dongguan, Zhou Kaizhang, a efectuat 1.000 de transplanturi de rinichi. - Asociaţia Chineză a Doctorilor în Medicină.
Investigatorii care au analizat situaţia transplanturilor din China cred că marea majoritate a organelor provin de la practicanţii Falun Gong deţinuţi, care sunt ucişi în procesul de prelevare a organelor lor.
După cum afirmă Matas, recenta reprimare a acestei practici a acutizat nădejdea spitalelor de a obţine organele luate de la practicanţii Falun Gong şi de la alţi prizonieri.
"Interzicerea folosirii organelor de la donatori în viaţă sporeşte nevoia de organe provenite de la donatori decedaţi", a scris Matas. "Există, de asemenea, o diminuare a numărului de pedepse cu moartea."
"Dată fiind diminuarea utilizării de organe de la donatori în viaţă şi de la prizonieri decedaţi prin pedeapsa capitală, combinată cu un program de donare voluntară în urma decesului cu rezultate neglijabile, conform statisticilor, singura opţiune valabilă rămâne prelevarea de organe de la prizonierii de conştiinţă, în special de la cei din Falun Gong."
Doctorul acuzat săptămâna trecută în Dongguan, Zhou Kaizhang, a efectuat 1.000 de transplanturi de rinichi, potrivit Asociaţiei Doctorilor în Medicină din China.
După cum reiese din analiza industriei de transplanturi de organe din China în cartea Bloody Harvest, este probabil ca foarte puţini dintre cei 1.000 de rinichi să provină din vreun fel de donare.
Nu s-a anunţat încă data la care se va da verdictul în cazul doctorului Zhou, acuzat de cumpărarea şi ulterior transplantarea unui rinichi.