După atacul din Noua Zeelandă, un politician american cere companiilor hi-tech să şteargă rapid conţinutul violent
alte articole
După live-streaming-ul pe Facebook privind atacul sângeros din Noua Zeelandă, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională din Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite, a trimis o scrisoare directorilor de top de la patru companii hi-tech majore, cerându-le să fie eficienţi în ştergerea conţinutului politic violent, potrivit Reuters.
Într-o scrisoare datată luni şi publicată marţi, reprezentantul Bennie Thompson a cerut directorilor executivi ai Microsoft Corp, Facebook Inc şi Google, care deţine Youtube, să şteargă mai repede conţinutul care ar putea stimula extremismul politic.
Scrisoarea a fost trimisă după ce au fost ucise 50 de persoane şi rănite câteva zeci în două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch. Atacatorul, un presupus susţinător al supremaţiei rasei albe, a transmis în direct pe Facebook atacul. Imaginile video au fost distribuite în scurt timp pe scară largă.
“Companiile dv. trebuie să prioritizeze răspunsul la aceste ideologii toxice şi violente cu resurse şi atenţie. Dacă nu sunteţi dispuşi să faceţi acest lucru, atunci Congresul trebuie să ia în considerare politici care să ofere asigurări că acest conţinut terorist nu este distribuit pe platformele dv., inclusiv prin studierea exemplelor date de alte ţări”, a susţinut Thomson.
“Materialul video a fost disponibil pe platformele dv. la mult timp după atac, în pofida apelurilor autorităţilor neozeelandeze de a şterge aceste video”, a scris el.
Facebook a precizat că, la 24 de ore după atac, a şters 1,5 milioane de videoclipuri care includeau imagini filmate de terorist.
De asemenea, Thompson a cerut companiilor să ofere informaţii cu privire la această chestiune.
Un purtător de cuvânt al Facebook a declarat că gigantul hi-tech american “va informa în curând comisia”.
Electronic Frontier Foundation (EFF), o organizaţie nonprofit care promovează libertăţile civile în lumea digitală, a avertizat săptămâna trecută politicienii să nu se grăbească să reglementeze libertatea de exprimare pe platformele online sau ar putea reduce la tăcere “în mod disproporţionat” cei mai vulnerabili utilizatori, precum jurnalistul egiptean Wael Abbas, care a fost eliminat de pe Youtube pentru postarea de videoclipuri înfăţişând brutalitatea poliţiştilor.
În plus, EFF a cerut adoptarea unor linii directoare care să ceară platformelor sociale să fie transparente în ceea ce priveşte numărul postărilor şi conturilor şterse, să notifice utilizatorii şi să le ofere şansa de a face apel în cazul în care vreuna dintre postările lor este ştearsă.
De altfel, autorităţile din Noua Zeelandă au reamintit cetăţenilor că ar putea primi până la 10 ani de închisoare pentru deţinerea “în cunoştinţă de cauză” a unei copii a materialului video cu masacrul şi până la 14 ani de închisoare pentru distribuirea video-ului. Corporaţiile (precum platforme web) se confruntă cu o amendă suplimentară de 137.000 de dolari americani pe baza aceleiaşi legi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.
Pe lângă cenzurarea materialelor online şi investigarea unor platforme specializate în distribuirea de conţinut – precum BitChute sau 8chan, unde teroristul a postat un link către livestream-ul atacului – serviciul pentru discuţii sociale Dissenter a fost de asemenea blocat în Noua Zeelandă. Creat de oamenii din spatele Gab.ai, un rival al Twitter, Dissenter este o extensie de browser care face să apară o secţiune cu comentarii externe pentru orice website, secţiune în care oamenii pot discuta despre diverse conţinuturi fără a se afla sub controlul proprietarului website-ului respectiv.