Erdogan, criticat pentru utilizarea imaginilor video cu atacul din Noua Zeelandă
alte articole
Ministrul neozeelandez de Externe, Winston Peters, a declarat luni, la o conferinţă de presă, că decizia preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan de a prezenta susţinătorilor săi, la mitinguri de campanie, imagini cu incidentul armat din Christchurch i-ar putea pune în pericol pe neozeelandezi, potrivit Deutsche Welle.
Cincizeci de persoane au fost ucise vineri în atacul armat asupra a două moschei din oraşul sudic neozeelandez. Presupusul atacator, australianul Brenton Tarrant, a transmis în direct pe Facebook incidentul. Companiile de social media s-au străduit de atunci să şteargă de pe platformele lor materialul video devenit viral.
Dar acum, imaginile au fost difuzate la câteva mitinguri politice din Turcia. Erdogan a folosit câteva imagini în cadrul unor evenimente de campanie televizate în weekendul trecut, cu scopul de a-şi creşte sprijinul înaintea iminentelor alegeri. De asemenea, liderul turc a difuzat pe un ecran gigant pasaje din ceea ce părea a fi manifestul lui Tarrant şi a declarat unei mulţimi de susţinători că suspectul a lansat ameninţări împotriva musulmanilor turci.
Când a fost întrebat despre utilizarea imaginilor controversate de către Erdogan, Peters a afirmat că gestul liderului turc este “complet nedrept”.
“Orice lucru de această natură care denaturează ţara, ţinând cont că este vorba de un cetăţean care nu este neozeelandez, pune în pericol viitorul şi siguranţa cetăţenilor din Noua Zeelandă şi a cetăţenilor noştri din străinătate”, a precizat Peters.
Ministrul neozeelandez a mai adăugat că i-a transmis omologului turc Mevlut Cavusoglu şi vicepreşedintelui turc Fuat Oktay – ambii aflaţi într-o vizită în Noua Zeelandă – că imaginea Noii Zeelande nu ar trebui să fie afectată.
Autorităţile neozeelandeze au cerut organizaţiilor de ştiri şi utilizatorilor de pe reţelele sociale să nu distribuie imaginile violente. Facebook a susţinut că a şters 1,5 milioane de video-uri în primele 24 de ore după atac, însă criticii au acuzat gigantul american că este prea lent. Un tânăr din Noua Zeelandă acuzat de distribuirea materialului video a apărut luni în faţa unei instanţe.
La evenimentele de campanie din weekendul trecut, Erdogan a afirmat că suspectul australian a vizitat Turcia de două ori în 2016 şi că acesta i-a criticat pe musulmanii turci într-un manifest postat online.
“Toţi musulmanii, ţara noastră, naţiunea noastră şi eu însumi suntem vizaţi”, a declarat Erdogan susţinătorilor.
În timp ce a prezentat materialul video cu atacul din Christchurch, Erdogan a atacat principalul partid de opoziţie al ţării, Partidul Republican al Poporului (CHP), şi pe liderului acestuia, Kemal Kilicdaroglu, pentru că ar fi avertizat împotriva “terorismului înrădăcinat în lumea islamică”.
De asemenea, Erdogan a creat legături între Kilicdaroglu şi politicianul australian de dreapta Fraser Anning, care a declanşat proteste zgomotoase când a susţinut că migraţia musulmană este de vină pentru atacul din Noua Zeelandă.
Gursel Tekin, un parlamentar turc din cadrul CHP, a precizat că utilizarea imaginilor video este “iresponsabilă” şi l-a acuzat pe Erdogan că exploatează tragedia pentru a obţine sprijin politic.
Erdogan încearcă să câştige simpatizanţi pentru alegeri locale din 31 martie. Deşi liderul turc rămâne popular, recesiunea economică şi inflaţia în creştere au avut efect asupra numărului alegătorilor săi.