Noua Zeelandă: Posesia clipului video cu atacarea unei moschei din Christchurch va fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare. Distribuirea, 14 ani

Poliţişti patrulează în faţa unei moschei din centrul oraşului neozeelandez Christchurch (Screenshot)
Andrei Popescu
18.03.2019

Autorităţile din Noua Zeelandă au reamintit cetăţenilor că ar putea primi până la 10 ani de închisoare pentru deţinerea “în cunoştinţă de cauză” a unei copii a materialului video cu masacrul comis la o moschee neozeelandeză şi până la 14 ani de închisoare pentru distribuirea video-ului. Corporaţiile (precum platforme web) se confruntă cu o amendă suplimentară de 137.000 de dolari americani pe baza aceleiaşi legi, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Teroristul Brenton Tarrant a folosit Facebook Live pentru a transmite în direct primele 17 minute ale atacului asupra moscheei Al Noor din oraşul neozeelandez Christchurch, care a avut loc vineri în jurul orei locale 1:40 p.m., prima dintre cele două moschei atacate în aceeaşi zi. În acea tragedie au fost ucise 50 de persoane şi rănite 50.

Copii ale livestream-ului lui Tarrant, împreună cu manifestul său amplu, au început să fie circulate rapid pe diverse platforme web după atac. Materialul video şi manifestul, potrivit Zero Hedge, au început să fie şterse rapid de pe platforme mainstream precum Facebook, YouTube, Twitter sau Scribd. YouTube a mers până acolo încât a dezactivat în mod intenţionat filtrele de căutare pentru ca utilizatorii să nu poată găsi materiale legate de acel atac – inclusiv imagini video cu mai mulţi presupuşi atacatori sau arestarea lui Tarrant şi a altor suspecţi.

Sâmbătă, jurnalistul Nick Monroe a precizat că poliţia neozeelandeză a avertizat cetăţenii că vor fi trimişi în spatele gratiilor pentru distribuirea imaginilor video filmate de teroristul Tarrant. În acelaşi timp, popularul grup neozeelandez de pe Facebook Wellington Live a declarat că “poliţia din Noua Zeelandă ar dori să reamintească publicului că este o infracţiune să distribui o postare inacceptabilă care include imagini video oribile cu atacul de ieri. Dacă veţi acest material video, să îl raportaţi imediat. Nu îl descărcaţi. Nu îl distribuiţi. Dacă sunteţi găsiţi cu o copie a materialului video sau că l-aţi distribuit, atunci veţi fi amendaţi şi poate trimişi la închisoare”.

Pe lângă cenzurarea materialelor online şi investigarea unor platforme specializate în distribuirea de conţinut – precum BitChute sau 8chan, unde teroristul a postat un link către livestream-ul atacului său – serviciul pentru discuţii sociale Dissenter a fost de asemenea blocat în Noua Zeelandă. Creat de oamenii din spatele Gab.ai, un rival al Twitter, Dissenter este o extensie de browser care face să apară o secţiune cu comentarii externe pentru orice website, secţiune în care oamenii pot discuta despre diverse conţinuturi fără a se afla sub controlul proprietarului website-ului respectiv.

Întrucât atacul asupra celor două moschei din Christchurch este absolut condamnabil, acum, susţinerea atacului poate fi pedepsită în Regatul Unit. Sâmbătă după amiază, un tânăr în vârstă de 24 de ani din Oldham a fost arestat pentru suspiciunea că ar fi trimis mesaje ostile de susţinere a atacului. Nu este clar ce anume ar fi scris tânărul.

Poliţia din Manchester a precizat într-o declaraţie că “a luat cunoştinţă de existenţa unui mesaj postat pe o reţea socială care a făcut referire şi a susţinut evenimentele groaznice din Noua Zeelandă. Poliţia a făcut cercetări imediate şi un bărbat în vârstă de 24 de ani din regiunea Oldham este arestat pentru suspiciunea că ar fi trimis comunicaţii ostile”.

“Este clar faptul că oamenii sunt îngrijoraţi şi înţelegem acest lucru… Este cu adevărat groaznic ce s-a întâmplat ieri. Este greu să exprimi aşa ceva în cuvinte”, a declarat Russ Jackson, adjunct al şefului poliţiei din Manchester. “Nu avem nicio informaţie care să sugereze vreo ameninţare la nivel local, dar acest lucru nu poate minimaliza ceea ce simt oamenii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor