Duo Cello JAYA, la Muzeul ”George Enescu”

Concert cameral la Salonul de muzică de la Muzeul Naţional George Enescu, cu Duo Cello JAYA (Ella Bokor şi Mircea Marian) (Epoch Times România)
L.M.
23.01.2013

Marţi, 22 ianuarie, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional ”George Enescu”, din Bucureşti, a avut loc un superb concert cameral, susţinut de Duo Cello Jaya, adică de tinerii, dar deja consacraţii violoncelişti Ella Bokor şi Mircea Marian. Cei doi artişti sunt absolvenţi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de violoncel a prestigiosului muzician, prof. dr. Marin Cazacu.

Despre Ella Bokor şi Mircea Marian, coordonatoarea acestei stagiuni, Carmen Cârneci, a declarat că se remarcă prin talent, eleganţa scenică, energie şi seriozitate.

”Doi foarte tineri muzicieni, care prezintă un program foarte bine însuşit, nu doar tehnic ci şi ca expresie. A fost dorinţa lor să cânte aici”, a spus doamna Cârneci, explicându-ne că a fost vorba de o selecţie, pentru că sunt mulţi care doresc să cânte în cadrul Muzeului, iar cei doi tineri muzicieni au primit referinţe foarte bune, formând un un duo armonios din toate punctele de vedere.

Carmen Cârneci a vorbit, pe scurt, şi despre cei patru compozitori ale căror opere au fost interpretate de Duo Cello Jaya marţi seara. Toţi patru trec astăzi drept autori de muzică veche.

Astfel, Friedrich August Kummer a trăit între 5 august 1797 şi 22 august 1879; născut în Meiningen, Germania, a fost iniţial oboist, apoi a devenit violoncelist, pedagog şi compozitor. Sebastian Lee s-a născut la 24 decembrie 1805 şi a trăit până la 4 ianuarie 1887; a fost violoncelist şi pedagog activ în Franţa şi în Germania. David Popper (16 iunie 1843 – 7 august 1913) s-a născut la Praga, devenind violoncelist şi compozitor în Boemia, activând apoi în Germania, Ungaria şi alte ţări europene. Jean-Baptiste Barriere s-a născut în Bordeaux, Franţa, la 2 mai 1707, trăind până la 6 iunie 1747, şi activând, ca violoncelist şi compozitor, la Paris.

Trebuie spus că violoncelul, preferat de Duo Cello Jaya, a apărut în perioada barocă, un instrument de ambitus asemănător care l-a precedat fiind viola da gamba, din familia violelor. Aceasta a fost înlocuită complet de către violoncel, din pricina timbrului ei lipsit de strălucire şi a dinamicii limitate, într-o vreme când muzicienii erau interesaţi tot mai mult de formarea de orchestre cât mai numeroase şi de organizarea unor concerte în săli de mari dimensiuni.

La întrebarea noastră cu privire la motivul alegerii selecţiei de muzică, Ella Bokor ne-a răspuns:

”În ultimul timp am descoperit din ce în ce mai multe lucrări pentru două violoncele de compozitori puţin ştiuţi, care, de regulă, au fost violoncelişti şi au dedicat lucrări acestui instrument. Multe sunt piese cu character pedagogic, pentru învâţare prin imitare. Am ales un program după discursul musical, adică piesele care ne-au plăcut nouă şi care pot fi interpretate şi ascultate în aceeaşi măsură de public. Popper este lucrarea de suflet, este şi cea mai dificilă.”

Pentru violoncel s-au compus partituri pentru instrument solist, dar şi muzică de cameră sau simfonică, pentru orchestră mare. Violoncelul este membrul cel mai grav al cvartetului de coarde, alături de două viori şi violă. Acest nobil instrument se regăseşte şi în muzica tradiţională din multe ţinuturi ale Europei.

În fine, se cuvine spus că, din punct de vedere al repertoriului, Duo Cello Jaya a adus pe scenele de concert un program divers, ce cuprinde muzică de la Baroc la Jazz. A fost o seară minunată, la Muzeul ”George Enescu”, iar publicul, recunoscător, i-a aplaudat îndelung pe cei doi talentaţi interpreţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor