Dumitru Alaiba: Exploatarea ABUZIVĂ a resurselor naturale ar putea fi mai simplă, dacă parlamentul votează o lege a guvernului Dodon
alte articole
Exploatarea iresponsabilă a resurselor naturale distruge comunităţile rurale, scrie deputatul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba pe blogul personal.
Astfel, a punctat parlamentarul, de cele mai multe ori sate întregi devin victime ale unui antreprenor care a obţinut, nu se ştie prin ce metode, dreptul de a exploata vreo mină de nisip sau prundiş din apropiere, fapt ce duce la secarea fântânilor, la poluarea aerului din cauza prafului permanent, la distrugerea terenului agricol – cernoziomul fiind înlăturat pentru extragerea zăcămintelor, devenind imposibil de trăit într-o astfel de localitate.
„Satul Delacău din raionul Anenii Noi riscă să fie transformat în şantier. Un antreprenor a pus ochiul pe un teren împădurit chiar în coasta satului, unde s-ar afla mult nisip industrial. Localnicii revoltaţi sunt contra, iar autorităţile spun că 'totul e corect, legal'. Clasic. Aceasta este doar una din numeroasele comunităţi din Republica Moldova, care riscă să fie afectate negativ de exploatarea iresponsabilă a resurselor minerale”, se arată în postarea lui Dumitru Alaiba.
Deputatul PAS a mai precizat că în Republica Moldova există 187 cariere autorizate şi aproape 300 neautorizate, adăugând însă că nu se ştie nici chiar din cele autorizate câte sunt exploatate responsabil.
Recent Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” a lansat o hartă interactivă, care afişează carierele de calcar, nisip, argilă, prundiş şi alte substanţe minerale de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, a menţionat parlamentarul moldovean. Potrivit estimărilor, în perioada 2010-2017, suma prejudiciului cauzat de exploatarea ilicită a resurselor minerale a ajuns la peste 200 milioane de lei.
„Asta e, sunt aproape sigur, o estimare modestă. Vorbim de mii de oameni afectaţi – de viaţa şi sănătatea lor, de terenuri agricole scoase din circuit. La moment autorizaţia pentru aceste zăcăminte este de 5 ani. O dată la cinci ani statul poate interveni pentru a corecta o „greşeală” cu miros de corupţie, comisă în trecut.
Corupţia este cauza acestor abuzuri. Iar pentru ca totul să fie 'conform legislaţiei', diferite cercuri de interese îşi lobează legi care să le permită să continue. Legal”, a comentat Alaiba.
În acest context, deputatul PAS a subliniat că Guvernul Dodon vrea să crească termenul de exploatare la asemenea afaceri, pe un termen nedefinit. Mai mult decât atât, proiectul de lege a fost votat în mare grabă de Parlament în prima lectură, pe 6 februarie, asta după ce pe 4 decembrie 2019 a fost aprobat de guvern. „O fi prioritar pentru cineva”.
Astfel, a concluzionat Dumitru Alaiba, „săptămâna trecută parlamentul a votat în prima lectură o lege care va permite autorizarea acestor mine până nu se epuizează resursele. Pe un termen nedefinit. Pentru exploatarea apelor subterane vor să crească de la 5 ani la 25 de ani. E un risc prea mare pentru o ţară atât de coruptă ca a noastră”.