Droguri energizante: pe urma 'sărurilor de baie' în România
alte articole

Diverse tipuri de droguri energizante ca: 'Sare de baie', 'bubble', 'al şaptelea cer' fac ravagii în rândul consumatorilor. După mai multe cazuri de canibalism înregistrate în ultimele luni, autorităţile încep să se îngrijoreze în legătură cu efectele acestor droguri energizante. În România, ele erau legale până acum câteva luni şi se vindeau în 'magazinele de vise' sau chiar pe stradă, scrie săptămânalul L'Express care publică un reportaj despre acest flagel în ediţia de joi.
'Se vorbeşte de droguri când produsul este considerat ilegal, deoarece figurează pe o listă a produselor interzise. Aici, aceste substanţe nu au fost cunoscute multă vreme, deci nu au putut fi depistate. Nu puteam face nimic', explică doctorul Lucian Vasilescu, şeful secţiei de psihiatrie de la Spitalul clinic Obregia din Bucureşti.
În centru vin din ce în ce mai mulţi tineri consumatori de aceste noi droguri cu conţinut amfetaminic. 'De la începutul lui 2010, numărul pacienţilor a crescut enorm de mult! Înainte, primeam şaizeci de pacienţi pe lună, în principal dependenţi de heroină. Acum, avem peste o sută, din care mulţi au consumat aceste droguri noi', spune doctorul.
Mefedrona, care se prezintă sub forma unei pulberi albe asemănătoare sărurilor de baie, este dizolvată şi apoi injectată. Contra sumei de 50 de lei (aproximativ 12 euro), aceste droguri sunt accesibile tuturor, în cele cincizeci de 'magazine de vise' din Bucureşti.
Aceste magazine sunt un fel de buticuri de plante etnobotanice în care drogurile treceau neobservate. După moartea a cinci tineri cu vârste cuprinse între 25 şi 30 de ani, guvernul a hotărât să acţioneze. În februarie 2010, au fost inventariate şi interzise substanţele chimice din aceste produse. Majoritatea buticurilor au închis sau au încetat să practice acest comerţ ilicit. Dar în era internetului, totul rămâne posibil şi aceste droguri pot fi vândute liber şi livrate la domiciliu! În mai puţin de cinci minute, poţi să intri pe Google pe unul din forumurile în care găseşti informaţii despre cum să ţi le procuri mai uşor.
Sorin, 29 de ani, internat în secţia doctorului Vasilescu, confirmă acest lucru. 'Sunt multe site-uri care continuă să vândă aceste droguri. Dar, când ies de aici, vă pot duce într-un loc unde se pot cumpăra fără nicio problemă', spune tânărul. 'Dar, atenţie, nu sunt aceeaşi dealeri ca cei care vând heroină!', adaugă el. Sute de tineri din Bucureşti îşi cumpără zilnic doza de droguri aşa cum cumpără pâine, de exemplu. 'Problema cu aceste droguri este că au fost mult timp legale, ceea ce a produs confuzie. Chiar dacă acum sunt interzise, ele pot fi procurate foarte uşor', spune doctorul Vasilescu.
Medicii consideră că aceste droguri sunt perverse şi efectele lor sunt devastatoare, deoarece generează probleme cardiace şi simptome psihotice. 'Când utilizatorii sunt deja vulnerabili, ei pot repede să aibă accese de nebunie', subliniază specialistul. Pacienţii nu devin neapărat periculoşi, dar dezvoltă o anumită paranoia sau o stare de frică faţă de cei din jur.
'Au halucinaţii pe care le cred adevărate', arată Mihaela, medic psihiatru. 'Săptămâna trecută, a fost adus un tânăr care şi-a tăiat patul cu toporul pentru că i s-a părut că este urmărit de mai multe persoane şi acestea se ascundeau sub pat', povesteşte aceasta.
Ca la orice alte droguri, principalul risc este dependenţa. În numai 30 de minute, efectele 'energizante' dispar şi atunci unii le consumă 24 de ore din 24. 'Cum eram deja consumator de heroină, era ca o destindere pentru mine, înainte de a ieşi seara în oraş, de exemplu. Dar am prieteni care luau 20 sau 30 de doze de energizante pe zi', spune Cristian, un alt tânăr internat în secţia de psihiatrie, care vrea să scape de infernul drogurilor.
'Eu le consumam, în general, timp de cinci zile, fără să beau sau să mănânc. Apoi, mă opream timp de o lună. Era ca o cură de energie!', spune Sorin. De când nu mai consumă aceste energizante, Cristian şi Sorin trebuie să facă faţă numeroaselor efecte secundare, mai ales stărilor de depresie.
Medicii sunt de altfel neputincioşi. 'Este greu să-i îngrijim, deoarece nu cunoaştem cu precizie compoziţia acestor produse', afirmă Mihaela. Unii se pun pe picioare după cinci zile, dar alţii îşi revin în aproape o lună.
Doctorul Vasilescu este de părere că problema acestor droguri trebuie să devină o prioritate pentru guvernele europene. Dar el este mai degrabă pesimist. 'Ca să faci aceste droguri, este suficient să fii un bun chimist. Internetul va face apoi restul!' Pe moment, nu există vreun studiu sau vreun tratament real şi comerţul cu aceste droguri înfloreşte, iar autorităţile sunt neputincioase. 'Chiar dacă unele produse au fost interzise, deja au apărut altele noi pe piaţă', spune doctorul Vasilescu.