Dreamliner-ul celor de la Boeing devine un coşmar

Boeing a vrut să revoluţioneze transportul aerian cu ajutorul avionului său 787 Dreamliner. În schimb, proiectul de miliarde de dolari se transformă într-un coşmar în urma întârzierilor şi problemelor de producţie
Un Boeing 787 Dreamliner operat de All Nippon Airways (ANA), stă pe pistă în urma unei aterizări de urgenţă pe aeroportul Takamatsu în Japonia, după ce a fost semnalat fum în interiorul cabinei, 16 ianuarie 2013 (JIJI PRESS / AFP / Getty Images)
Valentin Schmid
21.01.2013

Boeing a vrut să revoluţioneze transportul aerian cu ajutorul avionului său 787 Dreamliner. În schimb, proiectul de miliarde de dolari se transformă într-un coşmar, după ce o directivă din 16 ianuarie a Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA) a lovit flota cu 49 de avioane în funcţiune.

"Suntem încrezători că 787 este sigur şi vom susţine integritatea sa per ansamblu. Vom lua toate măsurile necesare în următoarele zile pentru a asigura clienţii noştri şi persoanele care călătoresc de siguranţa aparatelor 787 şi că vom repune în repara problema la aceste avioane", a declarat preşedinte şi directorul executiv al Boeing Company, Jim McNerney, ca răspuns la directiva emisă de FAA pe 16 ianuarie.

FAA, pe de altă parte, a fost forţată să acţioneze după ce un 787 Dreamliner a trebuit să efectueze o aterizare de urgenţă în Japonia, pe 16 ianuarie. Potrivit rapoartelor All Nippon Airlines, din cabina de pilotaj a avionului ieşea fum la scurt timp după decolare, ulterior depistându-se ca acesta provenea de la o baterie litiu-ion care ardea înnăbuşit. Acesta a fost al doilea incident de asemenea natură, după ce un alt Dreamliner a raportat unele probleme cu o baterie litiu-ion înainte de decolare, în Boston, pe 7 ianuarie.

"Ca urmare a unui incident legat de o baterie în timpul zborului, la bordul unui Boeing 787, petrecut astăzi în Japonia, FAA emite o directivă de navigabilitate urgentă (AD) pentru a aborda un potenţial risc de incendiu din cauza bateriei montate pe 787 şi solicită operatorilor să înceteze temporar operaţiunile. Înainte de reluarea zborurilor, operatorii companiei înregistrate în SUA Boeing 787 trebuie să demonstreze că Administraţiei Federale a Aviaţiei că bateriile sunt sigure", a declarat FAA într-un comunicat de presă.

În principiu, directiva FAA se referă numai la cele şase avioane operate de United Airlines, dar alte autorităţi de reglementare la nivel mondial i-au urmat repede exemplul. Ca rezultat, toate cele 49 de avioane Dreamliner în funcţiune se află acum în imposibilitatea de a mai zbura până la rezolvarea problemelor. FAA a anunţat că va conlucra cu Boeing şi transportatorii pentru a rezolva problema "cât mai rapid şi în condiţii cât mai sigure cu putinţă."

Design-ul special al avionului Dreamliner îi provoacă astfel de probleme

La fel ca multe alte aeronave noi, 787 a suferit numeroase dificultăţi tehnice de când Dreamliner şi-a început zborurile comerciale, în luna septembrie 2011. Problemele care au forţat FAA să acţioneze se referă doar la Dreamliner, pentru că este primul avion care a utilizat baterii litiu-ion.

Aceste baterii, utilizate şi în telefoanele mobile şi în laptop-uri, pot lua foc mult mai uşor sau pot să se defecteze în alt mod în comparaţie cu bateriile tradiţionale nichel-cadmiu. Cu toate acestea, Boeing avea nevoie de o stocare mai eficientă de energie electrică într-un spaţiu mai mic, deoarece aspectul principal al vânzării de avioane Dreamliner este eficienţa consumului de combustibil.

Pentru a proiecta aeronave mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil – Boeing susţine că 787 consumă cu 20 de procente mai puţin combustibil decât concurenţii săi – inginerii au trebuit să-i reducă drastic greutatea. Una dintre măsurile luate a fost reducerea utilizării sistemelor hidraulice şi înlocuirea lor cu unele electrice, care cântăresc mai puţin.

Fluxul de aer din cabină este un sistem acţionat electric în Dreamliner. Dacă toate sistemele funcţionează corespunzător, electricitatea provine de la o turbină specială din partea din spate a aeronavei. Bateriile care sunt acum în curs de revizuire sunt folosite în caz de urgenţă sau ca rezerve.

Incidentul se adăugă unei liste lungă de întârzieri

În forma sa actuală, aceste incidente sunt deja un dezastru pentru Boeing, care a început primul proiect Dreamliner în 2004. All Nippon Airways au aşteptat să înceapă folosirea avionului în 2008, dar a primit prima livrare în septembrie 2011.

În acest moment, 848 de avioane au fost comandate începând din 2004, dar numai 50 au fost livrate. Grevele şi dificultăţile întâlnite de fabricile producătoare de componente au provocat un lanţ lung de probleme. Tocmai când Boeing şi-a sporit producţia actuală de la 5 avioane pe lună la 10 avioane pe lună, până la sfârşitul anului 2013, problemele cu bateria ar putea avea implicaţii majore.

Eficienţa consumului de combustibil a reprezentat centrul viziunii Boeing când a proiectat avionul. Acesta a introdus noi modalităţi de micşorare a greutăţii şi, prin urmare, a consumului de combustibil. Bateriile litiu-ion sunt o parte integrantă a sistemului electric, care contribuie semnificativ la reducerea greutăţii. Dacă nu va descoperi o modalitate uşoară de a repara sau înlocui bateriile, Boeing s-ar putea să fie nevoit să restructureze întregul avion.

Cu toate acestea, piaţa de valori pare să aibă încredere în Boeing şi Dreamliner. Acţiunile companiei (NYSE: BA), care au scăzut cu 3,8 la sută pe 16 ianuarie, au recuperat o parte din pierderile sale când au crescut cu 1,2 la sută pe 17 ianuarie, închizându-se la 75.26 de dolari. Acţiunile companiei aerospaţiale au rămas, practic, neschimbate de la începutul anului până la dată curentă şi au crescut cu mai puţin de 1 la sută faţă de anul trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor