Drăgoi: Impactul la buget pentru salarii mai mari cu 16%, de 2 mld lei, la CAS redus, de 2,3 mld lei

Epoch Times România
09.03.2012

Impactul bugetar pentru creşterea salariilor cu 16% din iunie va fi de 2 miliarde lei pentru bugetul pe 2012, iar pentru reducerea CAS cu cinci puncte procentuale de circa 2,3 miliarde lei, a declarat vineri ministrul Finanţelor Publice, Bogdan Drăgoi.

”Impactul la buget pentru creşterea salariilor cu 16% va fi de două miliarde lei, din iunie începând. Pentru o posibilă reducere a constribuţiei cu cinci puncte procentuale, impactul este de circa 2,3 miliarde lei pentru 2012”, a precizat Drăgoi.

Ministrul Finanţelor a adăugat că ţinta de deficit rămâne în continuare de 1,9% pentru acest an.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, în Parlament, că este datoria guvernării să găsească resurse astfel ca, în jurul datei de 1 iunie, salariile bugetarilor să revină la cuantumul de dinaintea tăierilor cu 25%, în 2010.

“Este adevărat, la începutul lui 2011, parte din sumele tăiate din salariile bugetarilor au fost restituite. Cred că este o datoria a mea şi a dvs să gândim şi să găsim soluţii pentru ca undeva în jurul datei de 1 iunie să reîntregim salariile bugetarilor, chiar dacă – atenţie, chiar dacă – în luna ianuarie am avut un excedent faţă de veniturile planificate în buget, în luna februarie am avut un minus de două ori mai mare decât excendentul din ianuarie. Şi probabil şi în martie vom avea un minus de venituri în bugetul de stat, dar el se datorează concjunctural situaţiei meteorologice din februarie”, a spus Băsescu.

Totodată, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunţat luni seară, într-un interviu la TVR1, că "are în vedere" scăderea CAS-ului "sigur pentru angajat, pentru şi pentru angajator, într-o marjă de 3 până la 5%".

"Am în vedere scăderea CAS-ului, sigur pentru angajat, pentru şi pentru angajator, într-o marjă de 3 până la 5%, în funcţie de capacitatea noastră de a ne permite aşa ceva, care este o dată internă, ţine de felul în care există bani la buget, şi externă, în funcţie de condiţiile de mediu economic şi financiar", a explicat Ungureanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor