Dragnea: Dacă în PSD eu am decis ca acest guvern trebuie să pice, în momentul acela pică

Oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloş va fi discutată după alegerile locale, a anunţat liderul PSD Liviu Dragnea. De cealaltă parte, Alina Gorghiu avertizează că un astfel de demers ar arunca efectiv ţara în criză.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Deşi tot mai mulţi cetăţeni îşi doresc debarcarea Guvernului Cioloş de la Palatul Victoria, un astfel de demers poate duce la o situaţie de instabilitate şi mai mare, astfel că oportunitatea ei trebuie analizată cu multă atenţie, a declarat, miercuri, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Pe de o parte, moţiunea devine deja o discuţie îndreptăţită pentru că în toată ţara creşte dorinţa cetăţenilor pentru a pleca acest guvern, din foarte multe motive: agricultură, sănătate, fonduri europene, mediu, transporturi, etc. Pe de altă parte, este şi o mare responsabilitate din partea noastră. Eu ca preşedinte PSD nu-mi pot permite să vântur tot felul de scenarii înainte de a face o analiză sănătoasă, pentru că dacă în PSD eu am decis ca acest guvern trebuie să pice, în momentul acela încep procedurile şi pică.

Şi ajungem în etapa în care ajungem la Cotroceni, la preşedintele Klaus Iohannis, neavând nicio garanţie că dumnealui va propune sau va desemna un guvern la propunerea noastră, riscând să ajungem într-o situaţie de instabilitate şi mai mare, cu o propunere care vine în Parlament, care să nu fie votată de noi, cu un guvern cu atribuţiuni limitate cum spune domnul Tăriceanu, eventual şi alegeri anticipate în preajma alegerilor la termen. Nu este o opţiune la care să se renunţe total, dar este ultima opţiune", a precizat Dragnea, citat de Agerpres.

O decizie finală pe acest subiect tot mai vehiculat în aceste zile va fi luată, potrivit preşedintelui PSD, după alegerile locale din 5 iunie.

"Încercăm să vedem după această campanie electorală, când ne putem aşeza să analizăm pe îndelete dacă prejudiciile, necazurile, greşelile, actualului guvern sunt atât de mari încât trebuie să luăm această măsură. Numai după ce vorbesc cu toţi colegii mei de partid şi cu colegii din alianţă atunci pot să anunţ o decizie care va fi şi decizia finală", a explicat Dragnea.

Întrebat dacă se poate spune că într-un fel este de acord cu poziţia copreşedintelui PNL Alina Gorghiu, care declara că o moţiune de cenzură ar duce ţara în criză, Dragnea a replicat:

"Nu, este o concluzie greşită. Eu cu acea fiinţă al cărei nume nu-l mai pronunţ demult nu pot fi de acord niciodată. Am înţeles că este semipreşedinte la o formaţiune politică şi minte foarte mult. Mie mi-aţi cerut un punct de vedere despre eventualitatea şi oportunitatea depunerii unei moţiuni de cenzură".

Alina Gorghiu şi triada DTP

Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, şefa PNL Alina Gorghiu avertiza că o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Cioloş nu ar face altceva decât să creeze în România un climat de instabilitate politică.

"Moţiunea de cenzură nu e un subiect pentru PNL. Din nefericire, triada DTP — Dragnea, Tăriceanu, Ponta — nu are alt obiectiv decât să meargă prin ţară şi să-şi promoveze acest demers, pe care eu îl consider unul obscen. Obscen din pricina iniţiatorilor, care nu au niciun fel de calitate morală, politică să genereze acest demers, care nu ar face altceva decât să creeze în România un climat de instabilitate politică. Un climat care să descurajeze investitorii, să descurajeze mediul de afaceri, care să aibă un efect, din păcate, negativ asupra securităţii locurilor de muncă din România", a declarat Alina Gorghiu.

În opinia liderului PNL, "strategia (...) acestei triade de a prelua puterea în România" ţine ca obiectiv de un interes personal.

"Singurul obiectiv pe care-l au, credeţi-mă, nu este unul de interes public, este unul care ţine de grija privitoare la situaţia lor penală. O spun foarte ferm: interesul personal ţine de justiţie, nu de vreun indicator macroeconomic sau de situaţia economică din România. Indicatorii macroeconomici sunt în favoarea Guvernului Cioloş", a mai precizat Gorghiu.