Guvernul Cioloş, cu sabia lui Damocles deasupra capului. "Noi decidem dacă acest guvern rămâne sau pleacă"

"Noi decidem dacă acest guvern rămâne sau pleacă. Dorinţa mare din rândurile populaţiei sigur că ne face să fim din ce în ce mai tentaţi de a da jos guvernul. Dar această reacţie se poate schimba dacă noi dăm guvernul jos şi nu ajunge un guvern care să fie pe placul cetăţenilor" - Liviu Dragnea
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cioloş ar putea fi urmată de o perioadă de instabilitate politică, socială şi economică, riscând astfel ca prin acest demers să ajungem din lac în puţ, a declarat marţi seară, la România TV, preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

"Dacă o moţiune de cenzură va fi introdusă, trebuie să fie decisă politic de PSD. PSD-ul încă nu s-a pronunţat. Suntem un partid destul de mare, sigur că tot ce spune Victor Ponta pentru mine este extrem de important, dar răspunderea politică pentru acest partid o am eu. O moţiune de cenzură implică nu numai simpla depunere, strângerea de semnături, să zicem că ajungem în varianta în care guvernul pică. Ajungem la domnul preşedinte Iohannis, care trebuie să desemneze un premier care trebuie să vină în Parlament.

Noi nu avem nicio garanţie că domnul Iohannis va face o propunere care vine din partea noastră sau că face o propunere pe care noi s-o acceptăm. Poate veni tot cu domnul Cioloş, poate veni cu un alt premier — 'guvernul meu 2', 'guvernul meu tehnocrat 2', pe care noi să nu-l acceptăm, şi riscăm să ajungem într-o perioadă de instabilitate politică, socială şi economică şi să ajungem la concluzia că intrăm din lac în puţ, adică să ne trezim în situaţia în care propunerile lui Iohannis să nu treacă la Parlament. Rămâne Cioloş premier interimar cu atribuţii limitate şi va fi mult mai rău în România", a declarat Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Preşedintele PSD susţine că a discutat cu liderii ALDE şi UNPR ca, după ce se termină alegerile locale, să analizeze împreună "care sunt urmările posibile".

"Şi moţiunea de cenzură, urmată de o posibilă instabilitate politică, să fie ultima opţiune. Dar, ce pot să spun cu certitudine, decizia este la PSD şi la aliaţii noştri. Noi decidem dacă acest guvern rămâne sau pleacă. Dar, tocmai pentru că decizia este la noi, răspunderea este uriaşă. Dorinţa mare din rândurile populaţiei sigur că ne face să fim din ce în ce mai tentaţi de a da jos guvernul. Dar această reacţie se poate schimba dacă noi dăm guvernul jos şi nu ajunge un guvern de care să răspundem noi şi care să fie pe placul cetăţenilor.

Şi ăsta este motivul pentru care eu, ca preşedinte de partid, să spun, după 15, 16 sau după 17 iulie, că dăm guvernul jos. (...) Există riscul foarte mare ca, după ce guvernul ar putea cădea, mergând la Cotroceni, să-i facem o propunere preşedintelui Iohannis, să nu ţină cont de ea, să vină tot cu varianta proprie pe care noi să nu o agreem în Parlament şi cădem din lac în puţ", a argumentat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte o posibilă suspendare a preşedintelui Klaus Iohannis, varianta vehiculată în ultima vreme de liberali, şeful social-democraţilor a subliniat că "PSD nu ia în calcul sub nicio formă o asemenea posibilitate, pentru că nu e cazul".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne