Liviu Dragnea vrea mandate de 5 ani pentru aleşi

Liderul PSD, Liviu Dragnea, şi-ar dori ca primarii (acum majoritar PSD) şi parlamentarii să stea 5 ani la putere, în loc de 4.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ar vrea modificarea sistemului electoral astfel încât mandatele aleşilor să dureze cinci ani. În ceea ce priveşte numărul de tururi la alegerile locale, şeful PSD vrea tot unul, ceea ce va favoriza rămânerea la putere a primarilor deja în funcţie.

"Eu vreau ca după alegerile parlamentare, începând cu anul 2017, să generăm o dezbatere şi o analiză serioasă asupra întregului sistem electoral din România, pentru că avem preşedintele de ţară ales din două tururi, Parlamentul ales pe listă, primarul ales dintr-un tur, preşedintele de consiliu judeţean ales dintre consilieri. Eu rămân la propunerea să ne strângem toţi (n.r. întreaga clasă politică), să modificăm Constituţia şi, printre alte lucruri importante, inclusiv regionalizarea şi reorganizarea administrativă, să modificăm mandatele în aşa fel încât să avem în România alegeri doar din cinci în cinci ani, pentru că aşa cum este sistemul de alegeri la noi acum nu poţi să ai cinci ani de zile de pauză, de linişte, ca să poţi să construieşti ceva, atât într-o localitate, cât şi la nivel naţional. Sper să se înţeleagă lucrul acesta, dar anul viitor este anul în care putem face această dezbatere, nu în mod neserios", a declarat marţi Dragnea, citat de Agerpres.

Reamintim că potrivit ExpertForum, în cazul în care alegerile locale se vor desfăşura într-un singur tur de scrutin, 80% dintre primarii în funcţie (mulţi dintre ei cu dosare penale sau găsiţi incompatibili de ANI n.r) vor fi realeşi. Din acest motiv, una dintre cele mai importante cereri ale societăţii civile, cerere scandată pe străzi cu ocazia protestelor declanşate de tragedia din Colectiv, a fost revenirea la alegeri locale în două tururi de scrutin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne