Scenariu exploziv, regia Tăriceanu. Va avea Guvernul Cioloş soarta celui condus de Boc în 2009?

După alegerile locale, PSD şi ALDE vor analiza un scenariu inedit care implică limitarea puterilor Guvernului Cioloş până la alegerile parlamentare, după modelul deja consacrat în toamna lui 2009 de Executivul condus Emil Boc.
Calin Popescu Tariceanu (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Andrei Pricopie
31.05.2016

Guvernul Cioloş ar putea fi demis prin moţiune de cenzură, după alegerile locale de duminică, urmând ca în perioada următoare - până la alegerile parlamentare din noiembrie - acelaşi Executiv să rămână interimar, însă cu puteri limitate. Scenariul îi aparţine liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

"Din punct de vedere politic, din punct de vedere al performanţei Guvernului, o moţiune de cenzură se impunea de mult. Problema este oportunitatea ei. Deci discutăm două lucruri: una este performanţa guvernamentală, iar pe baza performanţei, eu nu am văzut de mult aşa catastrofă de guvern. Păcat că sunt câţiva care fac figură distinctă în Guvern, chiar şi primul ministru Cioloş, dar el începe să preia asupra lui non-performanţa celorlalţi. Am discutat acest lucru cu Liviu Dragnea şi decizia o vom lua după ce ne vom consulta după alegerile locale.

Nu putem să nu observăm că sunt de la alegerile locale 5 luni până în toamnă, până la viitoarele alegeri şi trebuie să ne gândim dacă o moţiune de cenzură care poate să îl lase pe Cioloş în funcţie cu un guvern cu puteri limitate, numai cu gestiunea treburilor curente, nu ar fi o soluţie mai bună decât să dea ordonanţe doamna Prună în dispreţul drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Mă bucură că lucrurile pe care noi le-am semnalat încep să fie ridicate şi de alte segmente ale societăţii", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, Tăriceanu, citat de Mediafax.

Scenariul nu este nou. În toamna lui 2009, cu doar câteva luni înainte de alegerile prezidenţiale, Guvernul Boc 1 a fost demis prin moţiune de cenzură de PSD-PNL.

Şeful statului de atunci, Traian Băsescu, a înaintat Parlamentului două propuneri de premier care au fost însă respinse, astfel că Guvernul Boc a rămas în funcţie, dar cu puteri limitate, după cum prevede legea pentru un guvern demis.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor