DPIIS: Contractul original cu Bechtel va fi desecretizat de îndată ce va fi găsit

Drum în lucru
Drum în lucru (Joe Raedle / Getty Images)
Epoch Times România
01.08.2013

Contractul original semnat de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) cu Bechtel Internaţional Inc în 2003 nu poate fi găsit, însă de îndată ce va fi descoperit va fi desecretizat şi făcut public, au declarat joi, pentru Agenţia de presă r/News, reprezentanţii DPIIS.

„Noi avem o copie conformă cu originalul, însă aceasta nu poate fi desecretizată, întrucât doar documentele originale se desecretizează. Corpul de Control al premierului caută de trei săptămâni deja acest contract original în arhiva de la Ministerul Transporturilor, sperăm sa îl găsească. De îndată ce va fi găsit noi îl vom face public”, au precizat reprezentanţii Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS).

Potrivit acestora, contractul original a fost semnat de Mihai Băşulescu, din partea statului român, acesta fiind în 2003 director general al CNADNR. Băşulescu ar fi declarat că originalul a dispărut în anul 2005 şi că în 2006 s-a semnat un al contract, dar care nu ar semăna cap-coadă cu cel original, din 2003.

Ministrul delegat Dan Şova a declarat miercuri, într-o emisiune televizată, că preţul menţionat în actele adiţionale semnate în 2006, la prima renegociere a contractului, a urcat la 10 miliarde de euro, de la 2,2 miliarde de euro, valoarea din contractul semnat în 2003.

DPIIS a publicat marţi, pe site-ul propriu, documente care privesc înţelegerea dintre Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) şi firma americană Bechtel Internaţional Inc., privind construcţia Autostrăzii Transilvania, documente clasificate iniţial ca secrete de serviciu. Au fost însă desecretizate doar actele adiţionale care modifică acordul iniţial, din 2003, nu şi contractul propriu zis.

Firma americană Bechtel a primit, până acum, 1,4 miliarde de euro pentru cei 52 de kilometri de autostradă predaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor