Două Premii Nobel pentru Literatură acordate polonezei Olga Tokarczuk şi austriacului Peter Handke
alte articole
Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a fost recompensată joi, 10 octombrie, cu Premiul Nobel pentru Literatură pe anul 2018, iar scriitorul austriac Peter Handke cu Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2019, potrivit anunţului Academiei Regale de Ştiinţe din Suedia.
Considerată una dintre cei mai dotaţi romancieri ai generaţiei sale în Polonia, Olga Tokarczuk a fost premiată pentru „imaginaţia narativă care, cu pasiunea enciclopedică, reprezintă depăşirea graniţelor ca formă de viaţă", se arată în declaraţia Academiei Suedeze.
Premiul Nobel pentru Literatură pentru anul 2019 i-a revenit în schimb scriitorului austriac Peter Handke, pentru „opera influentă care, cu ingeniozitate lingvistică, a explorat periferia şi specificul experienţei umane”. Numit „unul dintre cei mai influenţi scriitori din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial”, Handke a acordat o „atenţie extraordinară peisajelor şi prezenţei materiale a lumii, iar cinematografia şi pictura au fost două dintre cele mai mari surse de inspiraţie ale sale”.
În acest an au fost acordate două premii Nobel pentru Literatură, ceea ce nu s-a întâmplat de şaptezeci de ani.
Laureaţii premiilor vor participa la ceremonia din 10 decembrie, când, conform tradiţiei, câştigătorul Premiului pentru Literatură va omagia regii Suediei şi restul invitaţilor, iar cu câteva zile înainte va pronunţa discursul tradiţional de mulţumire. În acest an, atipic, de fapt, se aşteaptă să aibă loc două discursuri.
În 2018, acordarea Premiului Nobel pentru Literatură a fost suspendată şi amânată timp de un an, ca urmare a scandalului de hărţuire sexuală care l-a implicat pe Jean-Claude Arnault, director şi fotograf francez-suedez, scandal care a dus la o serie de demisii ale unor membri ai Academiei Suedeze, inclusiv a soţiei directorului.
În galeria marilor personalităţi distinse cu acest premiu s-au înscris oameni de cultură precum Anatole France (1921), Thomas Mann (1929), T.S. Eliot (1948), Albert Camus (1957), Pablo Neruda (1971), Gabriel Garcia Marquez (1982), Harold Pinter (2005), Orhan Pamuk (2006), Jean-Marie Gustave Le Clézio (2008).
În 2009, Nobelul pentru Literatură a fost decernat scriitoarei germane de origine română Herta Muller, pentru lirismul concentrat şi proza plină de sinceritate cu care scriitoarea a descris universul dezmoşteniţilor.