Dosarul NORDIS, 11 persoane reţinute, printre care Laura Vicol, soţul ei şi directori din companie
Procurorii au reţinut 11 persoane la finalul audierilor maraton în dosarul NORDIS. Printre cei reţinuţi se numără fosta şefă a Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor Laura Vicol, soţul acesteia, Vladimir Ciorbă, acţionar principal al grupului NORODS şi mai mulţi directori din companie.
Procurorii cer arestarea preventivă a tuturor celor 11 reţinuţi, acuzaţi că au delapidat, în total, 71 de milioane de euro.
Reamintim că procurorii DIICOT au desfăşurat luni 65 de percheziţii în România şi Monaco în dosarul Nordis.
Redăm comunicatul DIICOT
La datele de 3 şi 4 februarie 2025, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus reţinerea a 11 inculpaţi (7 bărbaţi şi 4 femei) şi măsura controlului judiciar faţă de 2 inculpaţi, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, delapidare cu consecinţe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată.
În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate peste 50 de sisteme informatice şi dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri şi hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro şi alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii şi genţi ce poartă însemnele unor mărci cunoscute), precum şi alte mijloace de probă.
Astăzi, urmează să fie sesizat judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă a inculpaţilor reţinuţi, pentru o perioadă de 30 de zile.
Actele de urmărire penală au fost realizate cu sprijinul specialiştilor Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
Activităţile judiciare şi acţiunea au fost realizate împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, cu suportul jandarmilor din Inspectoratul General al Jandarmeriei.
Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.