Dosarul lui Oprescu mai mare cu cinci inculpaţi

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Epoch Times România)

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a cinci persoane în dosarul primarului general al Capitalei.

Potrivit comunicatului de presă remis luni de DNA, cele cinci persoane urmărite penal sunt Cristian Stanca, zis Grenadă, fost şofer al lui Oprescu, acuzat de complicitate la luare de mită (3 infracţiuni), complicitate la dare de mită şi trafic de influenţă, Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, şi Şupeală Florin, director adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmării penale faţă de Constantinescu Mircea Octavian, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită şi faţă de Bengalici Claudiu, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate a spălării banilor.

Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora, în perioada mai-august 2015, Stanca Cristian împreună cu o altă persoană ce deţinea o funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 lei, din care au primit echivalentul în lei a sumei de 5.000 euro.

În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului suma necesară, pentru ca această din urmă instituţie să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii, arată procurorii DNA.

În perioada iulie-august 2015, Cristian Stanca, ştiind că Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, în calitate de directori ai centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleaşi persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promişi.

Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii menţionat.

Ulterior, în iulie 2015, Stanca Cristian împreună cu aceeaşi persoană a pretins de la aceeaşi oameni de afaceri, suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, lucru care s-a şi întâmplat la data de 12.08.2015.

Suma de bani a fost pretinsă de Constantinescu Octavian Mircea, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

Procurorii anticorupţie mai arată că, în perioada iulie-august 2015, fostul şofer al primarului împreună cu aceeaşi persoană cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, au pretins de la cei patru denunţătorii sume de bani, respectiv 50.000 euro, susţinând că, prin influenţa pe care o au asupra inculpatului Oprescu Sorin Mircea, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului sumele necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, Cristian Stanca a precizat denunţătorilor că banii vor fi remişi de el Primarului Municipiului Bucureşti, în scopul arătat mai sus.

În ceea ce-l priveşte pe Claudiu Bengalici, procurorii DNA arată că, în cursul anului 2014, acesta a ajutat persoana cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

Reamintim că Sorin Oprescu a fost reţinut de procurorii anticorupţie după ce ar fi primit mită 25.000 de euro, fiind arestat preventiv.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne