Dosarul ginerelui lui Băsescu, Radu Pricop, intră pe rol la Curtea de Apel Bucureşti

Magistraţii Curţii de Apel vor începe judecarea pe fond a dosarului ginerelui lui Traian Băsescu, Radu Pricop.
Curtea de Apel Bucureşti (Epoch Times România)
Loredana Diacu
20.11.2015

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat vineri undă verde pentru demararea judecării dosarului în care ginerele fostului preşedinte Băsescu, avocatul Radu Pricop, şi omul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, sunt acuzaţi de mai multe infracţiuni.

Potrivit Agerpres, dosarul va intra pe rolul Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa supremă a constatat că rechizitoriul DNA este legal întocmit, astfel încât se poate începe judecarea pe fond.

Reamintim că avocatul Radu Pricop este acuzat de complicitate la şantaj şi instigare la infracţiunea de fals în declaraţi iar Sergiu Lucinschi de şantaj, trafic de influenţă, fals în declaraţii şi participaţie improprie în forma instigării, la infracţiunea de fals intelectual.

Dosarul, conform procurorilor DNA

"În perioada decembrie 2014 - martie 2015, inculpatul Lucinschi Sergiu, beneficiind de complicitatea inculpatului Pricop Radu Petru, a exercitat asupra unui om de afaceri (denunţător în prezenta cauză), acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă.

Astfel, firma la care Lucinschi Sergiu era asociat/acţionar a introdus la DIICOT o plângere penală, dând, în mod intenţionat, unor afaceri comerciale nerentabile, o încadrare juridică penală. Acţiunile de constrângere au constat în condiţionarea retragerii plângerii penale respective de acceptul omului de afaceri de a remite suma de bani menţionată.

De asemenea, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare, astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor care făceau obiectul plângerii într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În perioada decembrie 2014-martie 2015, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, prin intermediul unor persoane importante, asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri, aflate în lucru la acelaşi procuror, respectiv Jurj Tudoran Remus.

În acest sens, inculpatul Lucinschi Sergiu i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

Sub imperiul acestor constrângeri repetate, temându-se de repercusiunile unui eventual refuz în condiţiile în care Lucinschi Sergiu i-a arătat că ar putea influenţa atitudinea procurorului de caz, la data de 17 martie 2015, în schimbul „ajutorului” promis, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut.

Soluţia semnării contractului fictiv de împrumut a fost identificată de inculpatul Pricop Radu care, în perioada decembrie 2014-martie 2015, l-a sprijinit în activitatea infracţională pe inculpatul Lucinschi Sergiu, prin formularea a mai multor soluţii nelegale, menite să justifice remiterea banilor către inculpatul Lucinschi Sergiu.

Prin acest document, întocmit la instigarea inculpatului Pricop Radu, Lucinschi Sergiu a declarat în mod nereal, sub semnătură proprie, în faţa notarului public, că, în perioada 2008-2010, i-a dat omului de afaceri cu titlu de împrumut, suma de 2.000.000 euro, omul de afaceri recunoscând acest lucru şi angajându-se să îi restituie până la data de 24 decembrie 2015.

Prin această declarare necorespunzătoare a adevărului, inculpatul Lucinschi Sergiu l-a instigat, cu intenţie, pe notarul public să comită, fără vinovăţie, un fals intelectual, cu ocazia întocmirii şi autentificării contractului de împrumut respectiv.

După semnarea acestui act, inculpatul Lucinschi Sergiu a continuat să îl constrângă în acelaşi mod pe omul de afaceri să semneze un contract similar pentru o altă sumă, având acelaşi cuantum (2.000.000 euro).

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Procurorii anticorupţie au dispus disjungerea cauzei şi continuarea cercetărilor faţă de suspectul Jurj Tudoran Remus într-un dosar separat, sub aspectul complicităţii la infracţiunea de şantaj."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor